JAČE OD ZIME

Nježno srdašce za hladne dane

 /SHUTTERSTOCK

Malo je biljaka koje u vrtu mogu preživjeti temperature do -20 stupnjeva, a jedna od njih je nježno srdašce. Zovu je i Marijino ili djevojačko srce, cvjetovi su joj bijele ili ružičaste boje, a iako su naizgled nježni, mogu pretrpjeti najsuroviju studen.

image
/SHUTTERSTOCK

Nekoć je srdašce krasilo brojne vrtove, a onda je pomalo palo u zaborav. Danas mu se ponovno vraća popularnost pa se sve više sadi po vrtovima i balkonima. Ako ga sadite u vrtu, dajte mu prostora, jer grm može narasti čak 1,2 metra u visinu i pola metra u širinu. Srdašce se obično sadi sadi iz rizome u jesenskim mjesecima ili u rano proljeće. Budite pažljivi kod presađivanja jer su krhki i mogu se lako bi se oštetiti. Biljku nemojte posaditi preduboko jer će tako slabije uspjeti i lošije cvjetati.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako je sadite iz sjemena, obavite sjetvu u jesenskim mjesecima. Srdašcu je potrebna hladnoća kako bi niknulo iz sjemena. Ako ćete je sijati u proljetnim mjesecima, prvih nekoliko tjedana sjeme držite u hladnjaku. Najbolje u sjenovitim i polusjenovitim dijelovima vrta. Srdašce je jedna od prvih biljaka koja procvjeta na proljeće. Ispočetka je zelenkaste, zatim nježno ružičaste pa crvene boje. Brzo raste pa možete pratiti promjene iz dana u dan. Ako sadite srdašce, navucite rukavice, jer su listovi otrovni pa mogu izazvati iritacije na koži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:38