Ne propustite

Novi broj časopisa D&D Vrt potražite na kioscima od ponedjeljka 31. listopada

Novi broj časopisa D&D Vrt

Donosi brojne zanimljive teme i praktične savjete za vrtlarenje u nadolazećim mjesecima

I ovaj smo put pronašli divne vrtove i okućnice. Posjetili smo obnovljenu kamenu kuću s ležerno uređenim vrtom u Momjanu te biovrt u Međimurju u kojem eksperimentira Silvija Kolar-Fodor.

image

Kuća u Istri oduševljava nonšalantnim vrtom, ali i interijerom u kojem prevladavaju klasici dizajna s naših prostora

Neja Markičević/Cropix

Približava se vrijeme kad se vrtlarski radovi privode kraju za ovu sezonu, a smanjuje se i raznolikost svježe, organski uzgojene domaće hrane. Ipak, ovo doba, u kojem prevladavaju niske temperature, malo sunca i dovoljno vlage, idealno je za sve vrste kupusnjača. Stoga u novom broju časopisa D&D Vrt donosimo kako uzgojem kelja, brokule i korabice možete produljiti vrtlarsku sezonu i zimi dobiti vrlo kvalitetan izvor svježeg povrća bogatog nutrijentima. Ipak, kako biste se dodatno pripremili i u nadolazećim mjesecima unosili preporučene količine vitamina i minerala, pripremili smo i temu uz koju ćete naučiti kako pripremiti povrtni prah. Upravo ta tema krasi i naslovnicu našeg časopisa, koji u prodaju stiže u ponedjeljak, 31. listopada.

image

Naučite kako pripremiti i koristiti povrtni prah

D&D vrt

Za sve one koji su pod stresom i preopterećeni gradskim načinom života isprobali smo šumsku kupku. Riječ je o laganim šetnjama šumom uz vodiča koji vas navodi da se opustite i probudite osjetila. Koristi ove metode, koja korijene vuče iz japanske prakse, višestruke su: prosvjetljuje naciju u smislu zdravog života, komercijalno ulazi u nišu zdravstvenog turizma, a znanstveno otvara nova klinička ispitivanja o benefitima koje šuma daje. Neka su već i dokazana.

image
Shutterstock

Za one koji žele pridonijeti očuvanju prirodnih resursa i smanjenju ekološke krize donosimo vodič za recikliranje i pravilno odvajanje otpada u kućanstvu. Da problem postaje sve ozbiljniji, potvrđuje i podatak da je lani u Hrvatskoj generirano čak 454 kilograma komunalnog otpada po stanovniku, što je najveća vrijednost u promatranom razdoblju od 1995. do 2021. godine! Stoga, smatramo, nitko više nema izgovor za nemarno bacanje svih vrsta otpada u isti spremnik.

image
Shutterstock

Aktualiziramo i problem prevršavanja stabala. Naša suradnica, inženjerka urbanog šumarstva, zaštite okoliša i prirode, pokazuje nam loše primjere iz prakse te pravilan način "šubarenja", apelirajući na stručno planiranje i održavanje javnih površina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. listopad 2022 09:55