NE PROPUSTITE

Novi broj magazina D&D Vrt: Kako se uzgaja mahunarka koja donosi sreću? PLUS Sjetveni kalendar

 Berislava Picek/ CROPIX
Početkom godine već tradicionalno donosimo i poster Mjesečeva sjetvenog kalendara za 2022.

Jeste li znali da zrno boba, prema legendi, donosi sreću? I da će ga onaj koji ga nosi sa sobom uživati u svim blagodatima života?

Smatra se da je bob, uz leću, grašak i slanutak, postao udomaćen na samim počecima agrarne civilizacije, a najraniji dokazi o njegovu uzgoju sežu još u neolitik. Često je povezivan s kultovima umrlih, podzemnim svijetom i dušama predaka. Povod tome bila je njegova sjemenka, plod ili grahorica koja je u osušenom stanju "mrtva", ali nakon sadnje oživljava te iz nje raste snažna i bogata biljka.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Zbog svoje hranjivosti, sposobnosti fiksiranja obogaćivanja tla i vrlo dobre prilagodbe raznolikim vremenskim uvjetima bio je jedna od najvažnijih namirnica svih mediteranskih civilizacija.

No, njegovu su konzumaciju potisnule namirnice iz Novog svijeta. Ipak, bob se polako i zasluženo vraća na naše menije, a upravo je to jedna od prvih kultura koja se sadi početkom vrtlarske sezone u kontinentalnoj Hrvatskoj. Koje sve vrste boba postoje, kako pripremiti zemlju i sjemenke za sadnju, tko su mu dobri i loši susjedi u miješanoj kulturi, kad se ubiru mahune... Odgovore na sva ta pitanja pronađite u novom broju časopisa D&D Vrt, koji se može kupiti na kioscima po cijeni od 18 kuna!

image
Sjetveni kalendar

Na početku godine već tradicionalno donosimo i poster Mjesečeva sjetvenog kalendara, čiji je sponzor Pevex, a koji je izrađen prema podacima uz odobrenje autora "Sjetvenog priručnika" Marije Thun. U Hrvatskoj ga izdaje tvrtka Ajda Zagreb d.o.o. Riječ je o kalendaru za vrtlarenje s raznim uputama za sve grane poljoprivrede, osobito za pogodno vrijeme sjetve i sadnje, koji se oslanja na biodinamičku metodu, a svake se godine prilagođava prateći Mjesečeve mijene i kretanje planeta.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Naši su suradnici pripremili i veliku temu o biodinamičkoj poljoprivredi koju je postavio Rudolf Steiner te o svim opasnostima mikroplastike u prirodi. Bavimo se i sjemenom: umjesto kupnje sobnog bilja, ohrabrite se i pokušajte uzgojiti kaktuse i dracenu od početka. Proces je dugotrajan, ali vrijedan truda. Za sve ljubitelje Valentinova, pak, tu je i tutorijal o čestitki u obliku srca, izrađenoj na ekološki prihvatljiv način. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:27