MADE IN GREEN

Novi projekt Martine Šimunković: Koogle Earth - vrtovi u ručno puhanim staklenim kuglama

Ukrasi od puhanog stakla za mnoge su sastavni dio blagdana, a sada predstavljamo novi projekt

Martina Šimunković, vlasnica brenda Koogle, udružila je snage s još dvoje ljubitelja ekologije i tako je nastao projekt staklenika koji je poput idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta

PROFIL

INFO: Vrt u kugli
DIZAJN: Martina Šimunković, Dušan Jelić i Goran Ladišić
CIJENA: 99 kn
GDJE KUPITI? koogle.hr

Za Zagrepčanku Martinu Šimunković i njezin brend Koogle široka javnost već odavno zna. Njezini razni ukrasi od puhanog stakla za mnoge su estete sastavni dio svakog blagdana, ali i obične svakodnevice, a sada Martina predstavlja i svoj najnoviji projekt naziva Koogle Earth.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kreativna Martina jedna je od rijetkih autentičnih stak- lopuhačica na ovim prostorima

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Ovoj je pandemiji prethodila velika ekološka kriza i od srca se nadam da će svijet nakon prolaska pandemije prepoznati da će se, ako nastavimo s dosadašnjim beskrupuloznim uništavanjem zemljinih resursa i ne uspijemo brzo zaustaviti i preokrenuti negativne trendove zagađenja, deforestacije i ispuštanja stakleničkih plinova, i dalje kretati prema potencijalno katastrofalnim scenarijima - kaže Martina i dodaje da je projekt Koogle Earth zapravo dio projekta O2, koji je okupio troje ljudi, entuzijasta i ljubitelja prirode i ekologije, s konačnim ciljem izrade prirodnih i ekoloških rješenja za uzgoj mladice drveta i pošumljavanja, a s krajnjim ciljem smanjenja CO2. Tih troje ljudi su ona, dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić.

image
Berislava Picek/CROPIX

Nakon što stablo poraste do veličine pogodne za presađivanje, može se presaditi u prirodu. Uzgojite drvo sami ili ga poklonite dragoj osobi za neku posebnu priliku

image
Berislava Picek/CROPIX

Koogle Earth je dakle jedan od proizvoda velikog projekta O2, a radi se u ručno puhanoj staklenoj kugli koja ima ulogu staklenika kao idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta.

- Koogle Earth je moguće postaviti na bilo koju ravnu površinu jer dolazi sa stalkom. Ručno obrađen stalak za Koogle Earth se oblikuje od opožarenog drveta, kako bi se iskoristili ostaci izgorenog drveta te ste time i Vi uključeni u čišćenje područja nakon požara. Sjeme drveta ima certifikat porijekla, a radi se o autohtonim i neinvazivnim vrstama. Područja za sadnju bit će dostupna na web aplikaciji Tree For Life - priča Martina Šimunković i ističe da se ovo, tzv. novo normalno vrijeme koje ćemo živjeti u skorijoj budućnosti vrlo lako i logično može iskoristiti za uzgajanje vlastitog drveta u okruglom stakleniku, koje nakon stabilizacije situacije možete posaditi u prirodu. To može biti simboličan čin kao znak pobjede nad virusom koji je zaprijetio čovječanstvu te ujedno i doprinos smanjenju CO2.

- Nakon što stablo poraste do veličine pogodne za presađivanje, može ga se presaditi u prirodu. Uzgojite drvo sami ili ga poklonite dragoj osobi za useljenje, rođenje djeteta, vjenčanje, diplomu ili neki drugi važan ili manje važan životni događaj. Možete ga posaditi i da biste potaknuli osobnu ekološku aktivnost koja će vam donijeti zadovoljstvo, osjećaj korisnosti, pripadnosti i motivirat ćete okolinu na isto - tumači Martina, koja, primjerice, svoj hrast uzgaja na prozoru, a taj isti hrast narastao je u nekoliko tjedana iz maksimirskog žira u klijanac.

- Kad preraste staklenu kuglu, posadit ću ga u svoj vrt. Bit će to pravo slavlje života i, nadam se, početak novih spoznaja o planetu, ekosustavu i našoj ulozi u njemu - poručuje Martina, koja nam je za kraj otkrila kako će proizvode projekta O2 pratiti i web aplikacija koja je nazvana “Tree for Life”, a koju trenutno razvija partnerska kompanija. Ta aplikacija, dodaje, osnovna je poveznica svih komponenata ovog projekta, pa tako i proizvoda Koogle Earth.

- Putem nje moći ćete kupiti proizvode i odrediti lokacije koje su pogodne za sadnju uzgojenih mladica. Aplikacija će kroz GIS server analizirati input podatke iz sektora zaštite prirode, šumarstva, te prirodne areale vrsta, kako bi se definiralo najpogodnija mjesta za sadnju unutar prirodnog areala - objašnjava Martina i dodaje kako korisnik preko web sučelja vidi prostorne podatke, a aplikaciji definira da želi posaditi „hrast lužnjak“, na području „Zagrebačka županija“, područja za pošumljavanje, a aplikacija pokreće GIS model koji mu odmah daje odgovor.

Sve novosti vezane uz projekt Koogle Earth možete pratiti na: koogle.hr, Facebook @KoogleTina i Instagram @koogle_handmade_glass

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 00:24