Praktično i lijepo

Novo ruho šumskih jagoda: Presadili smo jagode u poklopac od roštilja. Pokazao se idealnim

 Berislava Picek/ CROPIX
Većina sorti jagoda je samooplodna, ali su za oprašivanje potrebni kukci oprašivači

To znači da će jagode cvjetati ako je balkon na izoliranoj poziciji, ali neće davati plod. Da bi se oprašile, pokušajte kistom lagano proći po cvijetu ili lagano tresite stapku s cvijetom. Drugi je način da se oprašivači na balkon privuku cvjetnim gredicama u kojima se može uzgajati i jestivo cvijeće poput dragoljuba, nevena ili maćuhice.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SAVJETI ZA UZGOJ BOBIČASTOG VOĆA NA BALKONU

Za stvaranje više plodova, tegle s voćem postavi- te na poziciju koja ima najviše sunca. Ako je balkon dovoljno osunčan, može se uzgajati i vinova loza kao biljka penjačica. Prilikom kupnje sadnica, raspitajte se koji tip zemlje odgovara pojedinom voću.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Gredicu šumskih jagoda koje već godinama rastu u prastaroj potrganoj plastičnoj posudi presadili smo u poklopac od roštilja koji se pokazao idealnim za tu svrhu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Od potrebnog materijala koristili smo: stari poklopac od roštilja, supstrat za jagode, nekoliko vijaka i postolje s kotačima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Budući da će cijela tegla na kraju biti znatno teža, što će otežati njezino pomicanje po balkonu, postavili smo je na postolje s kotačima.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Prazan prostor oko šumskih jagoda prekriven je sijenom kako bi se zemlja zaklonila od direktnog Sunčeva svjetla i pretjeranog isušivanja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Šumska jagoda ima sitnije plodove, ali i nenadmašnu aromu. Na sunčanim balkonima vjerno će proizvoditi jagode tijekom cijele sezone, osim za velikih vrućina, kad će cvatnja stati. No, čim se “živa” spusti, proizvodnja će ponovo krenuti.

RECEPT

image
Berislava Picek/ CROPIX

JAGODE NA ŠTAPIĆU

Sastojci za 16 sladoleda:

• 2 šalice jagoda • 5 dl sojina mlijeka s kokosom • javorov sirup prema želji • 1 grčki jogurt • 1 mahuna vanilije

1. Jagode narežite pa izblendajte. Dodajte ostale sastojke i zasladite javorovim sirupom već prema tome koliko želite da sladoled bude sladak.

2. Ulijte u kalupiće za sladoled na štapiću.

3. Prema želji, jagodama možete dodati i neko drugo bobičasto voće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:45