
To znači da će jagode cvjetati ako je balkon na izoliranoj poziciji, ali neće davati plod. Da bi se oprašile, pokušajte kistom lagano proći po cvijetu ili lagano tresite stapku s cvijetom. Drugi je način da se oprašivači na balkon privuku cvjetnim gredicama u kojima se može uzgajati i jestivo cvijeće poput dragoljuba, nevena ili maćuhice.
SAVJETI ZA UZGOJ BOBIČASTOG VOĆA NA BALKONU
Za stvaranje više plodova, tegle s voćem postavi- te na poziciju koja ima najviše sunca. Ako je balkon dovoljno osunčan, može se uzgajati i vinova loza kao biljka penjačica. Prilikom kupnje sadnica, raspitajte se koji tip zemlje odgovara pojedinom voću.
Gredicu šumskih jagoda koje već godinama rastu u prastaroj potrganoj plastičnoj posudi presadili smo u poklopac od roštilja koji se pokazao idealnim za tu svrhu.
Od potrebnog materijala koristili smo: stari poklopac od roštilja, supstrat za jagode, nekoliko vijaka i postolje s kotačima.
1. Budući da će cijela tegla na kraju biti znatno teža, što će otežati njezino pomicanje po balkonu, postavili smo je na postolje s kotačima.
2. Prazan prostor oko šumskih jagoda prekriven je sijenom kako bi se zemlja zaklonila od direktnog Sunčeva svjetla i pretjeranog isušivanja.
3. Šumska jagoda ima sitnije plodove, ali i nenadmašnu aromu. Na sunčanim balkonima vjerno će proizvoditi jagode tijekom cijele sezone, osim za velikih vrućina, kad će cvatnja stati. No, čim se “živa” spusti, proizvodnja će ponovo krenuti.
RECEPT
JAGODE NA ŠTAPIĆU
Sastojci za 16 sladoleda:
• 2 šalice jagoda • 5 dl sojina mlijeka s kokosom • javorov sirup prema želji • 1 grčki jogurt • 1 mahuna vanilije
1. Jagode narežite pa izblendajte. Dodajte ostale sastojke i zasladite javorovim sirupom već prema tome koliko želite da sladoled bude sladak.
2. Ulijte u kalupiće za sladoled na štapiću.
3. Prema želji, jagodama možete dodati i neko drugo bobičasto voće.