Radovi u vrtu

Od njege travnjaka do sadnje lukovica, donosimo koje vrtlarske zadatke možete obaviti u nadolazećim danima

 VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Za mnoge vrtlare koji su ljeto proveli vani, uređujući svoje vrtove, jesen je odlična prilika da svoj vanjski prostor pripreme za nadolazeću zimu

Iako se razdoblje rasta uskoro bliži kraju, jesen je za vrtlare radna sezona. Vrijeme je za generalno pospremanje gredica i granica kako bi sve bilo očišćeno i spremno za iduću zimu i proljeće.

Dakle, još nije vrijeme za opuštanje - zasučite rukave, jer treba odraditi još nekoliko jesenskih vrtlarskih zadataka.

Za one koji traže inspiraciju za izlazak u vrt ove jeseni, donosimo "osnovne vrtne zadatke" koje treba obaviti unatoč hladnijem vremenu, zajedno sa smjernicama kako pristupiti svakom zadatku.

image
PIOVESEMPRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Briga o travnjacima

Prvi korak u njezi travnjaka u jesen je redovito grabljanje i uklanjanje otpalog lišća s travnjaka. To će pomoći u sprječavanju da lišće "uguši" travu i rast plijesni.

Debeli slojevi lišća mogu utjecati na to kako trava ponovno raste u proljeće, osiguravajući dovoljno kisika da se izbjegnu problemi. Jesen je također odlično vrijeme za nadzor travnjaka. Niže temperature i povećana vlažnost pomažu sjemenu da klija i brzo se učvrsti. Zalijevanje tek zasijanog travnjaka je neophodno, tako da mokri vremenski uvjeti u jesen čine uspjeh lakšim. Ako je vrijeme suho, vrtlari trebaju osigurati da svoj travnjak adekvatno zalijevaju jer je dobro hidratiziran travnjak bolje pripremljen za zimske mjesece.

Na kraju, kada se radi o travnjacima u jesen, primijenite specijalizirano jesensko gnojivo za travnjake kako biste "ojačali" temelje i osigurali esencijalne hranjive tvari za otpornost na zimu. Hranjenje korijena preko zime pomoći će im da napreduju i izbjeći rast lišća.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Očistite gredice i granice

Uz uklanjanje otpalog lišća s travnjaka, potrebno ga je ukloniti i s gredica i obruba – zajedno s korovom. Uklonite otpalo lišće i počupajte korov s gredica i rubova kako biste ga spriječili da se natječe s vašim biljkama za hranjive tvari. Korov će se vratiti u proljeće, pa je dobro ukloniti što je više moguće kako bi se izbjeglo preuzimanje.

Jesen je također vrijeme za podrezivanje svih izraslih biljaka penjačica kako biste uredili vrt i potaknuli zdrav rast u sljedećoj vegetacijskoj sezoni. Uvjerite se da su biljke završile s cvjetanjem prije početka podrezivanja jer to dovodi do poboljšanog cvjetanja za buduće sezone.

Mnoge biljke čak mogu biti mrtve tijekom tog vremena. To uključuje uklanjanje istrošenih cvjetova. Ne samo da ovo održava vrtove urednima i prezentiranima, već i preusmjerava energiju prema razvoju korijena kako bi se osiguralo zdravije cvjetanje u budućnosti.

image
PETEGAR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kao i svake sezone, postoje biljke koje treba orezivati. U jesen se preporučuje orezivanje biljaka koje bi mogle nastaviti rasti tijekom zime kako bi održale svoj oblik i sačuvale energiju za hladnije mjesece. Također će ih spriječiti da postanu neposlušne, posebno gliciniju.

Ako se ne oreže početkom jeseni, glicinija može postati prevelika za rukovanje, zbog čega ju je sljedećeg proljeća teško održavati.

image
LILIBOAS/GETTY IMAGES

3. Sadnja

Vrtlari bi lukovice koje cvjetaju u proljeće, poput narcisa i tulipana, trebali saditi u jesen kako bi im dali vremena da puste korijenje prije nego što nastupi hladnoća.

Najbolje ih je saditi prije prvog mraza u godini. One će procvjetati u rano proljeće za šarenu i osvježavajuću promjenu nakon zimskih mjeseci.

Iskoristite hladno, vlažno tlo i posadite drveće i grmlje. Imat će prednost u ukorjenjivanju prije zime. Neki od grmova za sadnju u jesen za šareno proljetno cvjetanje su azaleje, rododendroni i kamelije, koje cvjetaju čak i zimi pod pravim uvjetima.

Vrtlari također mogu iskoristiti ovo vrijeme za sadnju povrća kao što su češnjak, šparoge i kupus budući da ono uspijeva u hladnijim uvjetima i dovoljno je izdašno da preživi zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:05