Metoda sadnje

Odlično rješenje za vrtlarenje na malom prostoru: Pozicionirajte biljku ‘naglavačke‘

@ abctrakt
 
 Dylan Ellison
Najbolje je podnose rajčice, a ne zahtijeva specijalne posude, nego su dovoljne obične plastične kante

Urbano vrtlarenje na malenom prostoru neprestano zahtijeva nova rješenja kako bi se smjestila još jedna biljka više. Postoje različiti načini kako doskočiti tom problemu, od vertikalnih vrtova, visećih žardinijera do jedne sasvim neobične metode uzgajanja hrane na balkonu, a to je - vrtlarenje naopačke. Takvi vrtovi idealni su za male balkone, a za njihovo kreiranje ne treba koristiti nikakve specijalizirane posude, nego obične kante koje se koriste za pranje podova. U njima se najčešće uzgajaju rajčice, čime se znatno štedi na prostoru, a i održavanje je olakšano jer potpornji nisu potrebni.

Pri odabiru mjesta gdje će se objesiti kanta treba ostaviti dovoljno prostora oko kante kako bi se rajčica dok raste mogla razgranati ravnomjerno. To će omogućiti izloženost svih dijelova biljke suncu, a i puno će bolje biti strujanje zraka, čime će se smanjiti mogućnost obolijevanja od gljivičnih bolesti.

Za izradu vrta izaberite duboke posude s čvrstom metalnom ručkom; plastične ručke mogle bi popustiti pod težinom. Ako koristite stare kante koje imaju ocjeđivač za krpe, možete kasnije u taj prostor posaditi neku manju biljku, primjerice bosiljak, koji se dobro sljubljuje s rajčicom. Veličina posude odredit će sortu rajčice koja će se u njoj uzgajati, no najbolje uspijevaju one sorte čiji su plodovi veličine oraha.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Potreban materijal: posuda s metalnom ručkom, bušilica, specijalno svrdlo, čvrsta tkanina, škare, karabiner, presadnice - rajčica i bosiljak, rukavice i kvalitetna zemlja

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Trik je u tome da se na dnu posude izbuši otvor kroz koji će se provući korijen biljke. Otvor treba biti dovoljno velik da se pri provlačenju ne ošteti korijenov sustav. U dućanima za alate može se pronaći nastavak za bušilicu kojim će se vrlo lagano napraviti otvor na kanti.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Zatim se presadnica nježno izvadi iz posude, a korijen provuče kroz otvor koji smo napravili u čvrstoj tkanini. Na taj način spriječit će se ispadanje zemlje, za tu svrhu mogu se upotrijebiti različiti materijali, kao što je podložak od kokosova vlakna, karton ili mahovina.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Rajčice vole bogatu i rahlu zemlju, zato je najsigurnije koristiti kvalitetne substrate za uzgajanje povrća u posudama obogaćene gnojivom organskog porijekla. U istoj posudi s gornje strane kante mogu se uzgajati i druge biljke koje imaju plitak korijen, poput salate, vlasca ili bosiljka.

image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Na kraju objesimo vrt i redovito zalijevamo po potrebi.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SVI VOLE RAJČICU

Postoji više od tisuću sorti rajčica različitih veličina, boja, okusa, oblika i sve do zadnje mogu se uzgajati na balkonskim gredicama. Treba znati da se rajčice dijele u dvije skupine - determinantne i indeterminantne. Razlika je u tome što su prve ograničenog rasta i grmolikog izgleda, a druge imaju visoku glavnu stabljiku koja može biti visoka i do nekoliko metara.

Iako se najčešće stavlja u skupinu povrtnica, rajčica je zapravo bobičasto voće i višegodišnja je biljka. Ako se preko zime čuva u zatvorenim prostorijama uz dovoljno svjetlosti, topline i vlage, preživjet će do sljedeće vrtlarske sezone, kad se ponovno može vratiti na balkon. Divlja rajčica s Galapagosa (Lycopersicon cheesmanii) sorta je koju smatraju najbližom prvobitnim sortama rajčica nastalih na obroncima Anda.

image
Berislava Picek/ CROPIX

PATULJASTE I DETERMINANTNE SORTE RAJČICA

Betalux - determinantna dozrijeva za 60 dana

Geranium Kiss - patuljasta sorta, raste do 70 cm u visinu

Snow Fairy - patuljasta sorta, izrazito niska stabljika oko 40 cm

image
Berislava Picek/ CROPIX

UZIMANJE SJEMENA ZA SLJEDEĆU SEZONU

Odlučite li se sačuvati sjeme za sljedeću sezonu, izaberite najljepši plod na biljci, zreo i zdrav. Sjeme se vadi zajedno sa sluzavim sokom, dobro se ispere pod mlazom vode i stavi sušiti na papiru, u cjedilu ili na bilo kojoj drugoj površini koja će odgovarati svrsi. Isti postupak vrijedi i za krastavce, tikve, patlidžan i papriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:27