VRIJEDI PROBATI

Omiljeni neobični vrtlarski savjeti koji su zaista korisni za svakoga tko ima vrt

 Shutter
Umjesto da posežete za najnovijim i najvećim kemijskim izumom, razmislite o upotrebi malo kajenskog papra

Tražite brze, jednostavne i pristupačne vrtlarske trikove za rješavanje nekoliko uobičajenih problema ove sezone? Prikupili smo 10 naših omiljenih neobičnih vrtlarskih savjeta koji su zaista korisni za svakoga tko ove godine želi biti kreativan s "uradi sam" trikovima u vrtu.

1. Pognojite svoje biljke talogom od kave

Svi volimo šalicu dobre kave, zar ne? Ali bacanje taloga od kave ili odbacivanje uložaka za kavu uskoro će biti stvar prošlosti. Talog od kave je izvrsno vrtno gnojivo, bogato fosforom, kalijem, dušikom i magnezijem. Također mogu poslužiti kao kontrola štetočina protiv puževa. Neki čak kažu da se mogu pohvaliti prirodnim svojstvima protiv gljivica, što je velika pobjeda za svakoga tko se nada uzgoju zdravih proizvoda.

image
Johnathan Kemper/Unsplash

2. Koristite kajenski papar za obranu od nametnika

Svatko tko ima vrt zna da štetnici mogu opustošiti sve i svašta u tren oka. Umjesto da posežete za najnovijim i najvećim kemijskim izumom, razmislite o upotrebi malo kajenskog papra kako biste otjerali te dosadne životinjice. Kajenski papar neće naškoditi vašim biljkama, ali će spriječiti neželjene životinje i kukce da grickaju vaš naporan rad. Sve što trebate učiniti je posuti četvrtinu šalice po vrtu svakih nekoliko dana i počet ćete vidjeti zdravije biljke bez sažvakanog lišća i napola pojedenog voća.

3. "Posadite" plastične vilice za odvraćanje životinja

Prije nego što bacite kutiju neiskorištenih plastičnih vilica s prošlogodišnjeg blagdanskog okupljanja, razmislite o njihovoj upotrebi u svom vrtu. Stavljanje vilica u tlo oko vaših biljaka obeshrabrit će životinje poput rakuna, mačaka, vjeverica i jelena da odlutaju u vrt i nahrane se vašim usjevima.

4. Napravite "uradi sam" sredstvo protiv korova s ​​octom

Tražite alternativu komercijalnom uništavanju korova? Ocat je brz i jednostavan način da se riješite onih vrtnih napadača koji pokušavaju uništiti vaše usjeve. Ako ne možete riješiti problem korova malim, čestim seansama čupanja korova, možete napraviti vlastiti domaći pripravak protiv korova od 5 litara bijelog octa, 1 šalica kuhinjske soli i 1 žlica deterdženta za pranje posuđa. Sve ih pomiješajte, ulijte otopinu u bočicu s raspršivačem i naprskajte korov.

image
Johnathan Kemper/Unsplash

5. Uništite gljivice cimetom

Vjerojatno imate malo cimeta u ormarićima za pečenje kolačića, kolača i ostalih slastica. Ali jeste li znali da ga možete koristiti i u vrtu? Osim što pomaže ukorijenjivanju reznica i odvraća (neke) štetočine, cimet također ima svojstva protiv gljivica koja u najmanju ruku sprječavaju suzbijanje bolesti kod mladih sadnica.

6. Pojačajte hranjive tvari u vrtu sokom od kore banane

Banane su pune hranjivih tvari koje biljke vole, poput kalija, kalcija i sumpora. Ubacite neželjene kore od banane u blender s malo vode, pomiješajte smjesu i izlijte je oko svojih ruža i rajčica kako biste ih malo obogatili hranjivim tvarima.

7. Ojačajte sadnice čajem od kamilice

Slično cimetu, kamilica je poznata po svojim antigljivičnim svojstvima. Potopiti malo čaja od kamilice i koristiti ga na svojim sadnicama još je jedna dobra opcija ili alternativa cimetu za sprječavanje suzbijanja bolesti koje se obično pojavljuju među novim sadnicama. Jednostavno poprskajte malo čaja po svojim sadnicama nakon što ih presadite u vrt.

image
Shutter

8. Spremite tetrapak za mlijeko za biljke

Ako imate mjesta za spremanje svojih praznih tetrapaka za mlijeko, sada je vrijeme da počnete stvarati zalihe. Tetrapak za mlijeko kreativan su spremnik za prezimljavanje biljaka, kao i za zaštitu mladih tijekom proljetnih hladnoća. Možete odrezati vrh i staviti ga naopako preko svojih sadnica kako biste ih zaštitili od hladnoće i vjetra.

9. Zalijte gardenije sodom

Ovo zvuči nevjerojatno, zar ne? No korištenje sode će dati malo više kiselosti u tlu, što gardenije vole. Ne pretjerujte s ovim vrtnim trikom. Malo sode uvelike pomaže u poticanju sjajnijeg cvjetanja. Dajte im malo na početku sezone i ponovite samo još jednom za najbolje rezultate.

10. Zaštitite nokte sapunom

Svaki vrtlar s vremena na vrijeme voli dobru manikuru. Ali ako ste se umorili od ribanja vrhova prstiju u slabom pokušaju da uklonite prljavštinu ispod noktiju, imamo dobre vijesti. Sve što trebate učiniti je trljati nokte preko sapuna prije nego što se spustite u prljavštinu. Stvara praktičnu barijeru protiv prljavštine koja se može isprati odmah kada se vratite unutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:25