Brzo i jednostavano

Ono što vam nisu rekli: Kako u prostoriji odrediti svjetlosne uvjete za biljku

 Knjiga Houseplants for Dummies by Larry Hodgson
Nikada niste bili spretni sa zelenim ljubimcima? Ne brinite. Nije kasno da postanete strastveni i vrsni botaničar

Ovo je rubrika za sve koji žele naučiti više o najvažnijim tehnikama i akcijama odabira, sadnji i njezi biljaka.

Svim sobnim biljkama potrebni su uvjeti što sličniji onima u prirodnom staništu. Upravo zato je važno znati, prije nego što se upustite u kupnju biljke, na kojem će se mjestu biljka koju želite najbolje prilagoditi danim uvjetima. Gotovo na svakome mjestu u domu do kojeg dopire svjetlost uspijevat će neka vrsta, no svaki položaj neće odgovarati svakoj biljci. Različite vrste imaju posebne zahtjeve koje je potrebno proučiti prije same kupnje, a svakako obratite posebnu pažnju na svjetlosne i temperaturne uvjete u svom domu.

image

Marina Francuz Gaćina: “To su živi organizmi od kojih je svaki jedinstven. Treba slijediti upute o održavanju i stalno pratiti njihov rast i mijenjanje kroz godišnja doba”

IVAN POSAVEC

Informirajte se o potrebnoj količini sunčeve svjetlosti, vlažnosti, temperaturi zraka i vremenu koje morate posvetiti njezi biljke kako biste osigurali njezin zdrav rast i razvoj.

Prilikom kupnje uvijek birajte biljke zdrava izgleda, a to znači jasnih boja listova, bez tragova oštećenja, bolesti i nametnika koje mogu biti izvor problema za ostale biljke u vašem domu.

Nadalje, uzgoj sobnih biljaka zahtijeva intenzivnu njegu jer su biljke ograničene na manju količinu zemlje u teglama te manjak svjetlosti i vlage u prostoru. Biljkama na otvorenom svjetlost dolazi sa svih strana, a u interijer svjetlost najčešće dolazi samo s jedne strane - kroz prozor. Potreba za svjetlom i sjenom varira kod pojedinih biljaka, pa tako kaktusi imaju veće zahtjeve za direktnom svjetlošću od nekih vrsta paprati koje u prirodnom staništu rastu u sjeni krošnje drveća. Kako se količina i intenzitet svjetlosti mijenjaju kroz godišnja doba, sukladno tome biljke je potrebno premještati, okretati, približavati ili udaljavati od prozora, iznositi ljeti van i slično.

image

Unsplash

Marra

Brz i jednostavan način kako biste na pojedinome mjestu odredili svjetlosne uvjete za biljku je test - sjene. Kad je sunce pozicionirano na strani vašeg prozora, postavite ruku 30-ak centimetara iznad mjesta gdje planirate smjestiti biljku. Promotrite sjenu vaše ruke.

image
Knjiga Houseplants for Dummies by Larry Hodgson

Ako je obris vaše ruke dobro vidljiv, birajte biljke koje zahtijevaju puno svjetla (bright light - najčešće južni prozor). Ako je obris ruke slab, no i dalje prepoznatljiv, birajte biljke koje zahtijevaju umjerenu količinu svjetla (medium light - najčešće istočni/zapadni prozor). Ako je obris ruke nejasan ili ga nema, birajte biljke za sjenovita mjesta (low light - najčešće sjeverni prozor).

image

Unsplash

Jelle Van Leest

Bez odgovarajućeg svjetla biljka može rasti, no vrlo usporeno i bez cvjetanja. Manjak svjetlosti u domu nadoknadite umjetnom rasvjetom te bijelim zidovima i stropovima koji poboljšavaju rast biljaka održavajući svjetlo u slabo osvijetljenim prostorijama, a istovremeno sprečavaju naginjanje biljaka prema izvoru svjetlosti. Ako biljka ne dobiva dovoljnu količinu svjetlosti u dubini prostorije, tijekom odlaska na posao primaknite je neposredno uz prozor kako bi dok ste odsutni procesom fotosinteze stvarala organske spojeve koji u osnovi pohranjuju energiju te tako služe kao izvor energije za biljke.

image

Brz i jednostavan način kako na pojedinom mjestu u prostoriji odrediti svjetlosne uvjete za biljku je test sjene

Jonathan Borba

Važno je naglasiti da su biljke živi organizmi od kojih je svaka jedinstvena na svoj način. Potrebno je slijediti upute o održavanju biljaka i neprestano pratiti njihov rast i mijenjanje kroz godišnja doba kako biste uživali u njima, no isto tako detektirali sam početak problema i uspješno ga otklonili na vrijeme.

Umjetno vs.prirodno

Dobro rješenje kojim možete nadoknaditi manjak svjetlosti u životnom prostoru potreban za rast vaše omiljene biljke je i umjetna rasvjeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 03:20