Ozelenite dom

Oplemenite svoj životni prostor zelenilom iz sjemena: Započnite s najizdržljivijom - dracenom

 Berislava Picek/ CROPIX
Iako se razne vrste mogu kupiti gotovo na svakom koraku, poseban je užitak uzgojiti ih od samog početka i pratiti ih kako rastu

Uzgoj sobnog bilja predivan je način da oplemenite svoj životni prostor zelenilom. Dokazano je da neke vrste pročišćavaju zrak, pozitivno djeluju na psihu svog vlasnika te imaju umirujuća svojstva. Osim prednosti koje neke vrste biljaka daju vašem prostoru, tu su i zadovoljstvo te porast samopouzdanja, naročito kada se vide naznake uspješnog uzgoja.

Razne vrste sobnog bilja možete kupiti gotovo na svakom koraku, od vrtnih centara do prehrambenih trgovina. Postale su toliko rasprostranjene da zapravo ne postoji zatvoreni prostor koji nema barem jedan primjerak.

Koliko god je zadovoljstvo nabaviti novi primjerak iz vrtnog centra, u čemu se često i pretjera, neopisiv je užitak probati neku od vrsta sobnog bilja uzgojiti od samog početka - iz sjemena. Gledati biljku kako raste iz sićušnog sjemena i s vremenom se pretvara u predivno djelo koje su stvorile vaše ruke osjećaj je koji se ne može opisati.

Bez obzira na to jeste li se već okušali u uzgoju biljaka iz sjemena, takav uzgoj sobnog bilja potaknut će vas da razmišljate o njima na sasvim drugačiji način.

U ovom prilogu nećemo ići u širinu priče koja se tiče uzgoja sobnog bilja jer je to nepregledan broj informacija, nego ćemo u nastavku govoriti o uzgoju one najčešće, najjednostavnije, a ujedno i najizdržljivije sobne biljake - dracene.

Možda već uzgajate pokoji primjerak dracene kao dio svoje kolekcije sobnih biljaka. Ako je tako, vjerojatno ste upoznati s time da je njega dracena prilično jednostavna. Zapravo, teško je pogriješiti u njihovu uzgoju. Općenito, briga za dracenu je jednostavna, a čak bi i vrtlari početnici trebali imati uspjeha. Redovito zalijevanje i prihrana svakih šest mjeseci bit će vaš glavni zadatak što se tiče uzgoja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ALI, KAKO SE DRACENA MOŽE RAZMNOŽITI?

Dracene se mogu razmnožavati sjemenom ili reznicama.

U specijaliziranim trgovinama može se pronaći sjeme različitih vrsta dracena. Okruglo je, veličine od pet do sedam milimetara, svijetle boje, suho i bez vidljivih oštećenja.

Kako biste bili što uspješniji u uzgoju, sjeme je 48 sati prije sjetve poželjno namočiti. Nakon tog vremena sjeme će vidljivo nabubriti te biti spremno za sjetvu.

Supstrat održavajte vlažnim, ali nemojte ga pretjerano zalijevati. Sjetvene posude smjestite u prostoriju na temperaturu od oko 20 °C.

Bude li imalo odgovarajuće uvjete za klijanje, sjeme će pokazati prve klice za tri do četiri tjedna.

Tada kreće razdoblje kada ćete sjetvenim posudama morati osigurati najmanje deset sati svjetla dnevno.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Za lijepo oblikovanu dracenu potrebno je rezati donje listove kako biljka raste. Na taj način biljka će snagu usmjeravati i na zadebljanje njezina prepoznatljiva debla

image
Marija Martinović
image
Marija Martinović

Poludrvenaste reznice i bezlisni dijelovi stabljike mogu se ukorijeniti u proljeće. Reznice je najbolje posaditi u pješčanu mješavinu supstrata i staviti na jako svjetlo. Redovitim zalijevanjem te s dovoljnom količinom svjetlosti biljke bi se trebale ukorijeniti za dva do tri mjeseca.

Treba napomenuti da, bez obzira na koji način razmnožavate dracenu, ako želite pravilno, lijepo oblikovano deblo, potrebno je donje listove rezati kako biljka raste. To je jedini način da biljka istodobno uz nove listove snagu usmjerava i na zadebljanje njihova prepoznatljivog debla.

TIJEKOM UZGOJA POJAVLJUJU SE UOBIČAJENI PROBLEMI:

• opušteno lišće - najčešće je znak premalog ili pretjeranog zalijevanja pa u tom slučaju provjerite supstrat

• smeđi rubovi na listovima - znak su prekomjernog zalijevanja, stoga smanjite količinu vode i pratite zdravlje same biljke

• žuti listovi - još jedan znak da biljku premalo zalijevate

• promjena boje listova - znak su da voda kojom zalijevate sadrži veće količine soli i fluora koji štete samoj biljci. Koristite destiliranu vodu ili kišnicu. Ostali znakovi većih količina fluora u vodi su opečena područja na listovima, žutilo vrhova ili rubova lišća

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 04:41