Upomoć!

Orasi koje ste kupili su gorki? Ne brinite, ovo su dva načina kako spasiti stvar

 /SHUTTERSTOCK

Orasi su oduvijek bili dio naše kuhinje, pogotovo kada je riječ o spravljanju ukusnih, tradicionalnih kolača. No, orasi su puno više od toga. Ovi okruglasti plodovi istoimenog listopadnog stabla, koje prirodno raste na području središnje i Male Azije, ali se uzgaja diljem svijeta, imaju značajnu nutritivnu vrijednost i jako su zdravi. To su sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima.

No, može se dogoditi, kao primjerice nedavno nama, da ste kupili orahe u nadi da ćete raditi brojne fine obroke, no onda je uslijedilo neugodno iznenađenje. Naime, orasi koje ste kupili su gorki. Ne brinite, ima rješenja, naravno, jedino ako se orasi nisu pokvarili, onda nema nažalost spasa.

Prvo ih operite. Jezgre oraha stavite u duboku zdjelu i ulijte dosta vode sobne temperature. Isperite ih i zatim ulijte novu vodu. Ponovite postupak nekoliko puta. Gorčina bi trebala nestati.

Ponekad se gorčina oraha može ukloniti zagrijavanjem u tavi tj. ako ih ispečete. Ova metoda ne samo da će ukloniti gorčinu već orašastim plodovima daje i vrlo zanimljiv okus koji je doduše drugačiji od onog kada jedete plod sirov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:31