VELIKI VODIČ

Organski vrt u kooperaciji s prirodom: Saznajte kako i vi možete osmisliti zdrav i kvalitetan vrt

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
U vrlo kratkom vremenu, uz pomoć obitelji, od zapuštenog imanja nastao je pravi mali raj

Saznajte kako i vi možete osmisliti zdrav i kvalitetan vrt, od čega je najbolje početi, na što točno pripaziti, koje je male i velike trikove pritom važno znati, kako sretno i bezbolno proći kroz cijeli proces i kako ni u čemu ne pogriješiti. Imamo sve te odgovore. Ne propustite!

Organsko carstvo nastalo je prije sedam godina, kad sam svoje snove pretvorila u stvarnost te na “nevjerojatan” način postala vlasnica zapuštenog imanja površine 7500 m² koje se nalazi izvan grada, u čistoj, nedirnutoj, prelijepoj prirodi uz rijeku Bosut.

U vrlo kratkom vremenu, uz pomoć obitelji, od zapuštenog imanja nastao je pravi mali raj. Velika ljubav prema prirodi i proizvodnja zdrave organske hrane za moju obitelj bili su mi poticaj da svoj vrt od početka stvaram prema organskim načelima i da se prema cjelokupnoj prirodi odnosim s poštovanjem koje ona i zaslužuje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Recikliranjem biomase, proizvodnjom vlastitog vrtnog komposta, gnojnicama od ljekovitog bilja, prirodnom zaštitom vrta, malčiranjem i sl. postupno sam popravljala strukturu teškog, zbijenog i zakorovljenog tla te je ono iz godine u godinu postajalo sve plodnije i rahlije.

Tlo u svome povrtnjaku od 1000 m² ne preokrećem već šest godina, nego ga prozračujem pomoću bio-vila, a stalnim prekrivanjem različitom biomasom čuvam i poboljšavam njegovu strukturu te ono sada vrvi od života. Sadnjom različitog grmlja, drveća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja privukla sam u svoj vrt mnoštvo korisnih životinjica i kukaca koji su zaslužni za biološku ravnotežu, a sebe doživljavam kao dio te cjeline pa ne gubim energiju da joj se suprotstavljam. Priroda je čudesna i dinamična, i ako pozorno pratimo i učimo od nje, postat će nam najbolja učiteljica!

U nastavku vam donosim što sve trebate znati ako planirate od svog vrta napraviti organski vrt.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ORGANSKI VRT

Organsko vrtlarenje podrazumijeva mnogo više od mišljenja većine tradicionalnih vrtlara, koji smatraju da ako ne upotrebljavaju u svojim vrtovima agrokemikalije (mineralna gnojiva, pesticide, herbicide, insekticide, fungicide i sl.), vrtlare na potpuno organski način. Organsko vrtlarenje je puno više od toga, to je povezivanje s majkom prirodom, osluškivanje i praćenje svih procesa koji se odvijaju kako u našemu vrtu, tako i izvan njega. Slobodno mogu reći da organski vrtlariti znači promijeniti dosadašnji, konvencionalni pristup te se bazirati na cjelokupno očuvanje ekosustava koji nas okružuje.

Da bismo bili dio prirode trebamo početi živjeti u skladu s njom, učiti i upoznavati fantastičan svijet živih organizama koji su međusobno isprepleteni i surađujući stvaraju prirodan sklad, iz kojega puno možemo naučiti ako promijenimo pristup te svoj vrt počnemo opažati kao jedinstvenu cjelinu biljnih i životinjskih organizama.

Ovakvim pristupom možemo maksimalno koristiti potencijale određenog ekosustava jačajući i harmonizirajući biološke procese pojedinih njegovih dijelova.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prvo pravilo glasi - zdravi vrt je onaj u kojemu je plodno tlo jer u plodnom tlu rastu zdrave biljke, a plodovi su izvanredne nutritivne vrijednosti

KAKO VRTLARITI NA ORGANSKI NAČIN?

Organskim vrtlarima itekako je poznata činjenica da svoj vrt obrađuju u skladu s okolnom prirodom te da poštuju načela organske obrade tla kako bi očuvali i s vremenom popravili njegovu strukturu.

Tlo je živo i vrvi od života, stoga se prema njemu trebamo odnositi s poštovanjem. Zdravi vrt je onaj vrt u kojemu je plodno tlo.

U plodnom tlu rastu zdrave biljke, a plodovi su izvanredne nutritivne vrijednosti. Organskim uzgojem hrane osiguravamo sebi i svojoj obitelji zdrave plodove te postajemo neovisni o trgovačkim lancima, u kojima se prodaje hrana sumnjive kvalitete.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SVE KREĆE OD TLA

Tlo se sastoji od različitih slojeva, a gornji sloj, u kojemu se odvija proces razgradnje uz prisustvo zraka (aeroban proces), je upravo onaj koji je izazov svakom organskom vrtlaru.

Mikroorganizmi u gornjem sloju uz prisutnost zraka, vlage i topline razgrađuju organsku tvar (humifikacija) te na taj način nastaje plodno tlo, humus. Humus je korisni spremnik vode i mineralnih tvari, hrane za biljke. Hranjenjem tla mi ustvari hranimo brojne mikroorganizme u tlu koji nam vrijedno pomažu te se tako njihov broj povećava, a sadržaj humusa iz godinu u godinu raste. Čovjek iz neznanja prevrćući tlo narušava tu godinama stvaranu ravnotežu i uništava sve putove, mreže, hife, te sav živi svijet u njemu, nesvjestan posljedica te njegove djelatnosti. Preokretanjem zemlje smanjuje plodnost tla, uništava rizosferu, gornji i najplodniji dio tla, prepun brojnih mikroorganizama koji žive u simbiozi s biljkama. Svi ti uništeni mikroorganizmi, koji pozitivno utječu na rast biljke, uključujući i fiksatore dušika, endomikorizne i ektomikorizne gljive, stradaju, a kao rezultat toga uništava se struktura tla i smanjuje se sloj humusa. Cilj organskog vrtlarenja je minimalna obrada tla, kako bi se sačuvala zajednica biljaka, mikroorganizama i životinjica u tlu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Recikliranjem biomase, proizvodnjom vlastitog vrtnog komposta, gnojnicama od ljekovitog bilja, prirodnom zaštitom vrta, malčiranjem i sličnim Ivana je postupno sama popravljala strukturu teškog tla te je ono iz godine u godinu postojalo sve plodnije i rahlije

Znajući da samo u jednoj šačici zemlje žive milijuni oku nevidljivih bakterija koje vežu dušik, kao i milijuni drugih mikroba, a svi zajedno čine dio hranidbenog lanca i dostavljaju potrebne mineralne tvari biljkama te se brinu o njenom zdravlju, kao i o zdravlju tla, važno je da shvatimo da nemamo pravo i dalje uništavati prirodu.

Organski vrtlari umjesto štihače koriste bio-vile kako bi prozračili tlo, minimalno koriste motiku, samo kad je to neophodno, kao kod sjetve sitnijeg sjemena. Sadnice sade u pripremljene rupe, ne prekopavajući bez potrebe cijelu gredicu, a tlo prekrivaju organskom masom, kako bi uvijek bilo vlažno i rahlo.

Organski vrt živi tijekom cijele godine i uvijek se zeleni, čak i u najhladnijim mjesecima u godini.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

HRANITE TLO

Napravite svoje kvalitetno organsko gnojivo, tzv. vrtni kompost, recikliranjem i kompostiranjem kućnog biootpada i organske mase iz vrta te redovito hranite tlo kako biste popravili njegovu strukturu.

Prekrijte tlo nekim biljnim prekrivačem (sijeno, slama, lišće, isjeckane grančice, ljekoviti korovi i sl.) kako biste ga očuvali od isušivanja, erozije i ispiranja uslijed obilnih kiša. Malčiranjem tla suzbijate i rast korova u vrtu, a raspadanjem biomase povećava se sloj humusa u tlu. Kroz nekoliko godina stvorit će se rahlo i plodno tlo koje više nije potrebno prekopavati. Svakako je ovo jedna od prednosti organskog uzgoja - stvoriti vrt “bez motike”.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Posađene biljke gnojite samo prirodnim organskim gnojivima poput vrtnog komposta, glistenjaka, kompostiranog stajnjaka, organskog gnojiva u granulama i tekućim gnojnicama, koje možete napraviti sami od različitog ljekovitog bilja

Zelenom gnojidbom također možete obogatiti tlo hranjivim tvarima i poboljšati njegovu strukturu, stabilnost i prozračnost, regulirati pH tla, suzbiti korove, štetnike i bolesti te uštedjeti novac ako kupujete organska sredstva za poboljšanje tla i zaštitu od štetnika i bolesti.

Posađene biljke gnojite samo prirodnim organskim gnojivima poput vrtnog komposta, glistenjaka, kompostiranog stajnjaka, organskog gnojiva u granulama i tekućim gnojnicama, koje sami možete napraviti od različitog ljekovitog bilja.

NE GAZITE TLO

Zbijanjem, gaženjem tla uništavamo njegovu strukturu - smanjuje se dostupnost zraka, hranjiva i propusnost vode, što štetno utječe na biljke, koje se u takvome tlu ne mogu dobro ukorijeniti, a postaju im nedostupne mineralne tvari, kao i voda i zrak.

Kako bi se izbjeglo gaženje tla, korisno je u vrtu napraviti uzdignute, uske gredice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Prekrijte tlo biljnim prekrivačima (sijenom, slamom, lišćem, ljekovitim korovom) kako biste ga očuvali od isušivanja, erozije i ispiranja uslijed obilnih kiša

PLANIRANJE VRTA

Bez obzira na to želite li svoj postojeći vrt preoblikovati u organski ili tek započinjete stvarati svoj prvi vrt, svakako sve dobro isplanirajte i stavite na papir, kako biste imali plan koji ćete nadopunjavati i mijenjati sukladno vašim potrebama i željama.

Odredite svom budućem vrtu oblik i veličinu, obratite pažnju na to da bude na dovoljno osunčanom mjestu i svakako unaprijed smislite način na koji ćete ga zalijevati (kišnica, spremnici za vodu, bačve). Također, na samom početku odredite mjesto na kojem ćete odmah prilikom čišćenja vrta slagati svu organsku masu na jednu hrpu te ju kompostirati.

Nakon što ste pripremili tlo za sadnju odaberite otporne i zdrave biljke koje ćete saditi, idealno bi bilo da, ako ste u mogućnosti, sami uzgojite presadnice iz kvalitetnog sjemena koje nije tretirano nikakvim kemikalijama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

POSTOJE DOBRI I LOŠI SUSJEDI

Neke biljke izrazito pomažu jedna drugoj u rastu dok neke loše utječu jedna na drugu i nije ih dobro saditi jedne pokraj drugih

Primijenite metode mješovite sadnje prema permakulturi, gdje zajedno rastu različite vrste biljaka koje si međusobno pomažu pri rastu, ne iscrpljuju tlo, a uspostavlja se prirodna biološka ravnoteža jer su različiti zahtjevi posađenih biljaka za hranjivima.

U organskim vrtovima se ne primjenjuje monokultura, sve raste zajedno - cvijeće, povrće, ljekovito i začinsko bilje - pa se iskorištava sav prazan prostor na gredicama i privlače korisni kukci u vrt, a biljke u ovakvoj mješovitoj zajednici štite jedna drugu od bolesti i štetnika.

Također, kod planiranja i sadnje bilja u organskom vrtu dobro je obratiti pažnju na kompatibilnost biljaka, odnosno pogledati tablicu dobrih i loših susjeda u vrtu. Znanstveno je dokazano da se neke biljke dobro slažu i pomažu jedna drugoj u rastu, dok neke biljke loše utječu jedna na drugu pa ih nije dobro saditi u blizini.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Vodite vrtlarski dnevnik i u njega bilježite svoja zapažanja, ali i gdje ste što posadili, kako biste sljedeće godine mogli napraviti rotaciju usjeva, odnosno kako biste se pridržavali plodoreda te izbjegli iscrpljivanje tla, kao i pojavu mnogih bolesti i štetnika.

Kreirajte svoj vrt onako kako to vama najbolje odgovara, jer svaki vrt je poseban i drugačiji od drugog. To je mjesto u kojem svaki vrtlar odražava sebe i stoga bi trebao biti oaza mira i opuštanja.

Želim vam puno ljubavi i nadahnuća u stvaranju vašeg organskog vrta i raduje me činjenica da sve više ljudi shvaća važnost organskog uzgoja hrane i suživota s prirodom te joj se polako vraćaju. Uživajte u svojim prekrasnim i zdravim plodovima tijekom cijele godine!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:00