PRIRODNI LIJEK

Orhideja će vam cvjetati cijele godine: Zalijevajte je ovim napitkom i bit će raskošna i lijepa kao iz cvjećare

 ELENALEONOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/

Orhideje su jedna od najvećih porodica cvjetnica. Prema dostupnoj literaturi, procjenjuje se da ih postoji 25 do 30 tisuća vrsta i više od 100 tisuća hibridnih kultivara. Može ih se pronaći gotovo svugdje, osim u pustinjskim i polarnim dijelovima svijeta. Čak i u Hrvatskoj postoje autohtone vrste, smatra se da ih ima 129, sve su terestričke i zaštićene su zakonom. Nemojte ih brati!

Obično cvate krajem zime ili početkom proljeća. Da biste potaknuli cvatnju, u proljeće noćna temperatura mora pasti za pet do šest stupnjeva tijekom nekoliko tjedana. Kod temperatura nižih od 18 °C treba smanjiti zalijevanje kako korijen ne bi počeo trunuti. Redovito prskajte listove i zračno korijenje, ali nemojte prskati cvjetove. Nakon cvatnje imate dvije mogućnosti. Prva je da stabljiku ostavite netaknutu, eventualno odrežete na trećem pupu (zadebljanje) ili je u potpunosti uklonite (posebice ako počne žutjeti).

Ako je uklonite u potpunosti, usmjerit ćete rast prema razvoju korijena, što povećava vjerojatnost ponovnog rasta stabljike s više cvjetova.

image
/SHUTTERSTOCK/

NAJČEŠĆI PROBLEMI

Ako dođe do otpadanja cvjetnih pupova prije nego što procvatu, to je najčešće posljedica prevelike razlike između dnevnih i noćnih temperatura. Ako, pak, listovi gube elastičnost, žute, otpadaju ili dobivaju pore po sebi, to je obično posljedica preobilnog zalijevanja. Provjerite korijenje, odstranite sve trule dijelove i presadite je. Kako bi se oporavila, bilo bi je dobro držati u uvjetima povećane zračne vlage, u mini stakleniku ili klijalištu.

Uz navedene zahtjeve potrebne za njegu, primijenite još jedan trik. Umjesto da je zalijevate običnom vodom koristite zeleni čaj. Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije previše jak. Dnevno dodajte najviše dvije žlice zelenog čaja i nemojte je zalijevati vikendom, odnosno poslije 5 dana zalijevanja, napravite dva dana pauzu. Tako će vam ovaj divan cvijet dugo ukrašavati dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:43