da budete mirni

Osa se uz već poznate vrste cvijeća možete riješiti i ovim pripravkom koji svakodnevno koristite

 Unsplash
Neki od ovih savjeta uključuju sprečavanje osa da posjećuju i prave osinjake, dok drugi pokazuju kako se riješiti postojećih osa

Ako se želite riješiti neželjenih osa, oduševit ćete se spoznajom da postoje neki prirodni repelenti za ose koji uspješno rješavaju ovaj problem. Nitko ne želi da ih ose bockaju, a ovi repelenti će ih držati daleko od vas cijelo ljeto.

image
Unsplash

Neki od ovih savjeta za odbijanje osa uključuju sprečavanje osa da posjećuju i prave osinjake, dok će vam drugi pokazati kako se riješiti postojećih osa i njihovih prebivališta. Slijedite jedan ili sve ove prijedloge da biste se riješili ovih neugodnih i dosadnih insekata.

Deterdžent i voda

Deterdžent i voda sjajna su obrana od malih osinjaka. Nabavite raspršivač, dodajte 2 žlice deterdženta za suđe i ostatak boce napunite vodom. Nakon što ste dobro promućkali, obilno poprskajte smjesu deterdženta i vode po osinjaku. Deterdžent će začepiti pore, što će uzrokovati njihovu trenutnu smrt.

Ulje od metvice

Ulje metvice također se pokazalo kao prirodno sredstvo za odbijanje osa. Uzmite nekoliko kapi ulja metvice zajedno s nekoliko žlica deterdženta, stavite ih zajedno u bočicu s raspršivačem i napunite ostatak boce vodom. Dobro promućkajte, a zatim smjesu pošpricajte po utvrđenim osinjacima ili mjestima na kojima ste prije vidjeli ose.

Esencijalna ulja

Pomiješajte nekoliko kapi eteričnih ulja klinčića, geranija i limunske trave kako biste prirodno odbili ose. Ovu mješavinu esencijalnih ulja možete dodati u bočicu s raspršivačem, zajedno s nekoliko žlica deterdženta za suđe, posudu napunite vodom i protresite.

Pošpricajte ovu otopinu na utvrđene osinjake i pripazite da nanesete otopinu i pod krovove trijema, strehe i bilo koje druge izbočine. Ovu mješavinu također možete prskati na bilo kojim mjestima gdje ste u prošlosti vidjeli osinjake. Neke se ose vole gnijezditi svake godine na istom mjestu, pa je ovo dobra obrana.

image
Unsplash

Riješite se stare hrane

Prije nego što započnete stvarno ubijati ose, morate napraviti nekoliko stvari kako biste spriječili da ose uopće ne napadnu vaš prostor. Prvo i najvažnije, riješite se ostataka hrane ili mrvica koje se nalaze na području izvan vašeg doma. Ose vole proteine, pa je vaš roštilj područje koje vole posjetiti. Držite ga temeljito očišćenim kako biste udaljili ose.

Ose vole i slatka pića, pa ako u svom dvorištu čuvate stare boce ili limenke pobrinite se da budu temeljito očišćene. Ako u blizini vaše kuće nema ničeg ukusnog za ose, mnogo je manja vjerojatnost da će vas posjetiti.

image
Unsplash

Dobro zatvorite kante za smeće

Što u sebi imaju kante za smeće? Pa, osim smeća, one često imaju stare ostatke hrane ili tekućinu. A ose vole jesti, pa će ih posebno privući vaše kante za smeće ako nisu dobro zatvorene - a možda čak i pokušaju stvoriti osinjak u njihovoj blizini. Svakako zatvorite svoje kante za smeće kako biste izbjegli nove posjetitelje, a to također uključuje i vaše kante za recikliranje.

Zatvorite pukotine na zidovima

Morali biste zapečatiti sve pukotine u svom domu ili na fasadi, jer se ose vole gnijezditi u pukotinama i udubljenjima na zemlji. Držite ih zakrpanima i napunjenima kako biste izbjegli da ose prave osinjake ili uđu u vaš dom.

Obratite posebnu pozornost na pukotine koje možete naći na rubovima zidova ili na mjestima gdje žice ulaze u dom.

image
Unsplash

Posadite biljke koje odbijaju ose

Jedan od načina odbijanja osa je sadnja sorti biljaka koje odbijaju ose poput metvice, majčine dušice, eukaliptusa, pelina i citronele. Posadite ih bilo gdje u blizini svoje kuće, pogotovo tamo gdje ste u prošlosti vidjeli ose. Cvijeće poput nevena i pelargonija lijepo je i također odvraća ose.

Postoji nekoliko biljaka koje je bolje izbjegavati jer zapravo privlače ose. To uključuje slatki komorač, divlju mrkvu i stolisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 06:57