Toplinska kontrola

Otjerajte korov zauvijek ‘tekućinom ubojicom‘ izravno iz kuhala za vodu - i bez kemikalija

 YouTube/Screenshot
Cvijeće je procvjetalo i travnjaci ponovno rastu diljem Hrvatske, ali proljetno vrijeme također znači da korov niče brže nego prije

Kontrola neželjenih biljaka može biti teška bez uništavanja korova u vrtu, osobito kada se koristi bijeli ocat ili jaka kemikalija.

Korovi su uobičajeni neprijatelji vlasnika kuća i vrtlara i mogu brzo zauzeti sve, od travnjaka i cvjetnjaka do terasa i prilaza. Iako mnogi koriste jake kemikalije kao jedini učinkoviti lijek, voda je jednako učinkovita kada je vruća.

image
ARTPHOTO13/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada se radi o uklanjanju korova s travnjaka i cvjetnih gredica, najvažniji je održati travu i cvjetanje netaknutima. Što je teško postići korištenjem većine komercijalnih sredstava za uništavanje korova, kipuća voda je jednostavna alternativa koja se može koristiti gotovo svugdje.

Ova netoksična metoda poznata je kao "toplinska kontrola korova", a svrha je iskriviti biljne stanice prebacujući toplinsku energiju na njih.

Prema stručnjacima za vrtlarstvo, neće "naškoditi" nijednoj drugoj biljci u vrtu ili travnjaku nakon primjene.

U dodiru s korovom, zelenilo bi trebalo početi "izuzetno brzo venuti", čineći korov slabim i lakim za okopavanje.

image
AZOVSKY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za uklanjanje korova pomoću kipuće vode, počnite s punjenjem kuhala za vodu i pričekajte da dosegne 100C.

Primjena najbolje djeluje kada je voda tek prokuhana, pa bi trebali djelovati brzo.

Pritom rukavice su neophodne kako bi se izbjegle opekotine prilikom izlijevanja vode, kao i dugi rukavi i hlače.

Budite oprezni, ali što je brže moguće zalijte problematične zelene nametnike. Temperatura vode sve će brže padati i važno je biti precizan.

Lakše je cijeli kotlić odnijeti do korova, pri čemu bi izljev trebao biti postavljen izravno iznad neželjenog zelenila.

Dakle, vodu treba pažljivo usmjeriti prema korijenju kako se ne bi oštetilo bilo što drugo na putu "ubojite tekućine".

Kako biste izbjegli prolijevanje, može vam pomoći da čučnete i izlijete vodu s niže visine.

Obično su potrebna samo dva ili tri nanošenja vruće vode da bi se vidjeli "trajni rezultati".

Dok je prijenos topline glavni katalizator za uništavanje korova, zelenilo je učinkovito "opečeno" kada se prelije kipućom tekućinom.

Ova metoda čini korov preslabima za ponovni rast - ili barem istom brzinom kao prije.

Kako bi poboljšali rezultate, preporučuje se obrezivanje površinskog lišća prije izlijevanja vode na korov. To omogućuje da se voda fokusira na korijen, čime je manja vjerojatnost da će se biljka ponovno pojaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 03:37