NE BACAJ!

Otpalo lišće je zapravo odlično gnojivo za vaš vrt. Iskoristite ga na ovaj način...

 /SHUTTERSTOCK

Ako lišće ostane na istom mjestu cijelu zimu pretvorit će se u gljivicu koja će ugušiti vašu travu i spriječiti njezin kvalitetan rast sljedećeg proljeća. Stručnjaci kažu da je istina da ostavljanje debelog pokrivača lišća na travnjaku preko zime loše utječe na vaš travnjak. Skupljanje lišća i njihovo pakiranje u vreće zasigurno je učinkovit način da se sve to spriječi. Međutim, neki izvori kažu da to ipak nije najbolje što možete učiniti za svoj travnjak, a i otpad.

Čin skupljanja lišća na hrpe nije problem. To što radite s lišćem nakon što ga pokupite može biti problematično. Ako te vreće smeća obično odvozite na lokalno odlagalište, možda biste trebali razmisliti.

Lišće na odlagalištima zauzima tonu nepotrebnog prostora. Da stvar bude gora, kako se lišće na odlagalištima raspada kombinira se s drugim organskim materijalima i stvara metan, staklenički plin štetan za okoliš.

Pa ako ne možete odnijeti lišće na smetlište, što možete učiniti s njima? Njihovo spaljivanje također nije dobro iz nekoliko razloga. Prvo, zabranjeno je u mnogim područjima zbog zabrinutosti zbog šumskih požara. Drugo, spaljivanje lišća šalje čestice u zrak za koje mogu štetiti ljudskom zdravlju poput respiratornih problema, nepravilnosti otkucaja srca, čak i srčanih udara.

image
/SHUTTERSTOCK

Malčiranje i/ili kompostiranje vašeg lišća najbolji je postupak za zdravlje vašeg travnjaka i okoliša. Ako lišće skupljate na hrpe, skupite ih i upotrijebite kao podlogu u kanti za kompost. Kompostiranje će lišće pretvoriti u nešto što zapravo možete koristiti u svom vrtu, umjesto da ga pustite da trune na odlagalištu. Mnoge općine imaju programe kompostiranja. Možete ih odnijeti na mjesto za kompost ili ostaviti na ivičnjaku i grad će to učiniti umjesto vas. Za detalje se obratite svojoj općini.

Ako pak imate posla samo s tankim slojem lišća ne morate ga skupljati na hrpe, nego kosilicom samo prijeđite preko lišća i skupite usitnjene komade. Suho, usitnjeno lišće izvrsno je kompost.

Možete čak i kosilicom preći preko lišća i ostaviti ih da stoje u dvorištu cijelu zimu. Sve dok nije previše debeo sloj (ne želite ugušiti travu), usitnjeno lišće poslužit će kao prirodno gnojivo. To će pomoći vašem travnjaku da izgleda zdravo i živo kad dođe sljedeće proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 18:24