Travnjak za poželjeti

Ova alternativa travnjaku bez košnje izgleda čudesno! Voli siromašno i suho tlo, idealno za Mediteran

 GANGLIU10 /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ova biljka ugodnog mirisa s ležećim stabljikama zahtijeva malo održavanja i lijepa je alternativa tradicionalnoj travi

Puzava majčina dušica (Thymus serpyllum) niski je pokrivač tla koji se može uzgajati umjesto tradicionalne trave. Sadi se tijekom proljeća jer joj niske temperature olakšavaju da se ukorijeni. Osim što se koristi kao alternativa za travnjak, puzava majčina dušica često se uzgaja kao ukrasna biljka u vrtu, u posudama i za punjenje između stepenica.

ŠTO JE PUZAVI TIMIJAN?

Puzava majčina dušica je nisko rastuća trajnica porijeklom iz sjeverne Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. - Puzajući oblik stvara lijepu prostirku od lišća koja se može koristiti umjesto travnjaka, kaže Damon Abdi iz istraživačke stanice Hammond pri poljoprivrednom centru državnog sveučilišta Louisiana. - Podržava oprašivače svojom bujnom prostirkom atraktivnih, mirisnih cvjetova u nijansama živih ružičastih i ljubičastih boja od lipnja do početka rujna. - Cvjetovi su nevjerojatno obilni i tvore gustu podlogu boja, kaže Abdi.

DOBROBITI PUZAVOG TIMIJANA

Jedna od najvećih prednosti puzavog timijana je to što ne traži previše pažnje. Osim što je otporan na sušu, ne zahtijeva košenje i potrebno mu je samo lagano obrezivanje kako bi se održao estetski izgled, kaže Abdi. Također je vrlo otporan na jelene i zečeve, kao i na određene štetnike i bolesti koje često napadaju druge biljke. - U estetskom smislu, puzavi timijan je prikladan za popunjavanje malih praznina, kao što je prostor između popločanih kamenih ploča na stazi, kaže Abdi.

KAKO POSADITI PUZAVU MAJČINU DUŠICU

Najbolje vrijeme za sadnju puzavog timijana je od ranog proljeća do ranog ljeta kada su uvjeti pogodni da se biljke ukorijene i etabliraju, kaže Andrew Bunting, potpredsjednik za hortikulturu u Hortikulturnom društvu Pennsylvanije.

Puzavi timijani doći će iz vrtnog centra ili rasadnika kao male biljke ili čepovi, koje treba posaditi na otprilike 15 do 30 cm. Tijekom prve godine, biljka raste sporo dok se širi, ali otprilike nakon tri godine doseže širinu od 15 do 45 cm, kaže Abdi.

POSTUPAK

  • Iskopajte rupu malo veću od korijena majčine dušice.
  • Lagano izvadite korijenje.
  • Stavite korijensku kuglicu u rupu koju ste iskopali.
  • Zatrpajte zemlju oko korijena i prstima lagano utapkajte zemlju oko korijena.
  • Održavajte tlo poluvlažnim na početku, a zatim smanjite navodnjavanje.

KAKO SE BRINUTI ZA PUZAVU MAJČINU DUŠICU

Iako puzavi timijan zahtijeva minimalno održavanje nakon što se ustali, morate imati na umu neke stvari kada se brinete za ovu biljku.

SVJETLO

Ovaj puzavac treba imati najmanje šest sati direktnog sunca. Ako ga posadite na mjesto koje nema dovoljno svjetla, vaš puzavi timijan može postati osjetljiv na štetočine i bolesti.

image
MARTINS VANAGS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

TLO

Može tolerirati siromašna tla, uključujući pjeskovita, šljunčana i kamenita tla. No, unatoč svojoj otpornosti, puzavi timijan najbolje uspijeva na neutralnom do blago alkalnom tlu.

VODA

Biljka je otporna na sušu i preferira suho do srednje vlažno tlo. Održavajte tlo lagano vlažnim dok se ne ukorijeni, a zatim smanjite učestalost zalijevanja. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, kaže Abdi.

GNOJIVO

Tipično, puzavu majčinu dušicu nije potrebno gnojiti, ali... - U tlima s posebno niskom razinom hranjivih tvari, malo uravnoteženog gnojiva može biti od koristi, kaže Abdi. - Unošenje malo komposta ili organske tvari u tlo može pomoći u poboljšanju drenaže.

image
BUNTOONKOOK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

TEMPERATURA

Puzava majčina dušica ne voli vlažne uvjete - preferira suhu stranu i područja s dobrim protokom zraka. - Iako tolerira sušna razdoblja, pripazite na one visoke temperature, jer joj mogu naštetiti, kaže Abdi.

KAKO RAZMNOŽITI PUZAVU MAJČINU DUŠICU

- Najlakši način za razmnožavanje je reznicama stabljike. Za dva do tri tjedna razvit će se korijenje i biljke se mogu presaditi u male posude, kaže Bunting.

POSTUPAK

  • Oštrim, steriliziranim škarama za rezidbu ili škarama, uzmite rez stabljike od 2,5 cm.
  • Uklonite donje listove.
  • Stavite reznice stabljike u malu posudu s dobro dreniranom zemljom.
  • Lagano zalijte tlo.

KAKO OREZATI PUZAVI TIMIJAN

Orezivanje je potrebno kako bi se spriječilo prekomjerno izrastanje i smanjila drvenast stabljika. Odrežite ga u proljeće za novi bujni rast prije nicanja cvijeća.

- S vremenom biljka postaje drvenasta i gubi snagu i privlačnost—rezidba za pomlađivanje može udahnuti novi život puzavom timijanu, kaže Abdi.

UOBIČAJENI PROBLEMI S PUZAVIM TIMIJANOM

Nećete naići na mnogo problema kada se brinete za puzavi timijan, ali postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost.

ŠTETOČINE

Ponekad se mogu pojaviti lisne uši, paukove grinje i bijele mušice. - Ovi će insekti pojaviti kada su biljke pod stresom zbog slabo dreniranih tla, previše vlage, nedovoljno sunca ili je vlažnost zraka previsoka, kaže Bunting.

BOLESTI

Relativno je otporna na bolesti, ali trulež korijena je čest problem. - Može doći do truleži korijena kada se pretjerano zalije ili sadi na slabo dreniranim područjima, kaže Abdi.

PJEŠAČKI PROMET

Jedna od najvećih mana puzave majčine dušice kao alternative za travnjak je ta što ne podnosi gust promet poput travnjaka.

- Majčina dušica se može koristiti kao vizualna zamjena za travnjak, ali ne može izdržati redoviti promet kao uobičajeni travnjak, kaže Bunting.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 16:29