medij za uzgoj

Ova anorganska podloga je hit među svima koji žele najbolje za svoje biljke

@botanyplantslately/
 botanyplantslately
U krugovima sakupljača biljaka o ovome se novom mediju za rast biljaka ne prestaje govoriti.

Ako ste u toku, vjerojatno ste primijetili da internet i društvene mreže u posljednje vrijeme stalno bruje o takozvanom „Pon-u” odnosno mineralnom supstratu koji u potpunosti može zamijeniti zemlju za vaše biljke. U krugovima sakupljača biljaka o ovome se novom mediju za rast biljaka ne prestaje govoriti. Stoga smo i mi odlučili malo istražiti o čemu se radi – otkriti što je to Pon, zašto ga influenceri i strastveni skupljači biljaka toliko vole i kakav je utjecaj ove anorganske tvari na biljke.

Što je Pon?

Pon je supstrat, medij za uzgoj ili anorganska podloga za biljke koja se može koristiti umjesto tla.

Koliko smo shvatili svi oni koji znaju barem nešto o Ponu, uglavnom spominju marku Lechuza, koju je moguće nabaviti i kod nas. Inače, to je tvrtka koja se već dugi niz godina bavi razvojem proizvoda koji omogućuju samozalijevanje ili optimalno zadržavanje vode i vlage kod biljaka.

Zašto sakupljači biljaka i znalci koriste baš Lechuza supstrat?

Podloga za biljke Lechuza-Pon vjerojatno je najpopularnija inačica i napravljena je od visokokvalitetnih mineralnih kamenaca. Savršena je za biljke u unutarnjem i vanjskom prostoru i idealna alternativa za tlo. Proizvod je prikladan za bilo koju vrstu biljaka, od orhideja do tropskog drveća. Kontrolirani postotak između vode i kisika znatno smanjuje rizik pojavljivanja bolesti kod biljaka. Osigurava optimalnu hidrataciju biljaka za nekoliko godina, bez potrebe zamjene.

Upija moguće toksične tvari iz okoliša i ne dopušta im da dođu do biljke. Osigurava prikladnu razinu nutrijenata i vode, zadržavajući višak. Sprečava pojavu gljivica ili neugodnih mirisa, zbog čega je savršen za osobe sklone alergijama te ima "optimalan omjer zrak / voda za biljke od 45% vode i 55% zraka".

image
LECHUZA
image
LECHUZA

Lechuza tvrdi da njihov supstrat pomaže da biljke budu zdravije nego da su posađene u tlu. - Smanjena je ranjivost na bolesti. Čak i nakon nekog vremena, strukturno stabilna biljna podloga se ne kondenzira i zadržava svoju zrakopropusnu strukturu - kažu iz Lechuza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:33