čudo prirode

Ova biljka daje potpuno novo značenje izrazu "flower power”, pomaže kod zubobolje i još je ukusna

@charliedelray/
 Charlie Delray
Znanstveno nazvana Acmella oleracea ova biljka daje potpuno novo značenje izrazu "flower power”

Jestivo cvijeće nije ništa novo, već nekoliko puta smo vam pisali o raznim vrstama biljaka koje možete naći na našem području, a koje su jestive i izrazito zdrave za vaš organizam. Ovaj put smo smo se susreli s jednom pomalo egzotičnijom jestivom biljkom, odnosno cvijetom popularnog naziva Szechuan button ili Buzz button dok kod nas nosi naziv zubobiljka ili akmela.



Znanstveno nazvana Acmella oleracea ova biljka daje potpuno novo značenje izrazu "flower power” prvenstveno zbog toga što su poznate po tome što vam daju sitni strujni udar kada ih zagrizete. Naime, zbog ovog efekta su u našem području dobile naziv zuboboljke jer nakon ugriza uslijedi utrnuće desni što uvelike pomaže kod zubobolje, a nema štetno djelovanje na organizam.



Ova čudna biljka kao da je ravno izašla iz laboratorija Willyja Wonke, a što je još najbolje ukusna je te ju vole mnogi kuhari koji ju rado koriste u svojim pripravcima. Buzz button ima blagi okus metvice i limuna pa je odličan dodatak svim jelima i pićima.



Zašto kuhari vole zuboboljku?

U Brazilu se zuboboljka obično koristi u varivima, dok se u jugoistočnoj Aziji koristi u salatama. Neki kuhari preporučuju da ih poslužite kao jedinstveno, samostalno predjelo kako biste najbolje doživjeli njihovu kvalitetu. Učinci su najočitiji kada su cvjetovi sirovi, ali čak i kada su kuhani ostaje blagi osjećaj zujanja u ustima kada ih zagrizete.

Jedno je sigurno, zuboboljka izaziva svakakve reakcije ljudi koji ih zagrizu, a dosada definitivno nije jedna od njih.



Koristi se u pićima, desertima... i kao alternativa botoksu

U Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i Aziji se izvorno koristi zbog sastojka pod nazivom spilanthol, toj je alkaloid koji slovi za vrhunskog borca protiv određenih parazita. Ovaj alkaloid se također reklamira kao prirodna alternativa botoksu pa ćete ga pronaći kao sastojak mnogih krema za lice.



Jedna od najpopularnijih namjena ove biljke je kao sastojak koktela. Marx Food ima odličan priručnik o tome kako pripraviti razne vrste sečuanskih koktela i nekoliko ukusnih recepata, poput sladoleda od kokosa i zuboboljke te finih jela od morskih plodova praćenih ovom neobičnom biljkom.

Zuboboljka je zapravo lako dostupna, iako malo skupa oko 50 američkih dolara za 30 cvjetova. Možete ih kupiti putem interneta na Amazonu ili putem Marx Foods. Ako pak imate smisla za uzgoj biljka i malo dodatnog prostora u vrtu, čini se da ih je prilično lako uzgajati, a sjeme je prilično jeftino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 18:26