moćna biljka

Za omiljeno povrće Novaka Đokovića kaže se da je eliksir zdravlja: ublažava astmu, pomaže kod bubrežnih bolesti i potiče mršavljenje

 /SHUTTERSTOCK

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korijenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranata i doseže visinu od 40 do 80 centimetara. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, dok su listići klinasti, urezani i nazubljeni odozgo.

Kuglasti plod je rebrast. Nekada se vjerovalo da celer pojačava seksualnu moć. Danas je poznato da potiče uspješnu izmjenu tvari. Bogat je limonenom, eteričnim i masnim uljima.

Sladak, punašan korijen celera najčešće se koristi za pripremu salata, variva ili kao začin juhama i varivima. Kao začin služe i stabljike i listovi koji imaju jak aromatičan miris. Biljka zadržava svoj specifičan miris i nakon sušenja. Divlji celer se rijetko koristi zbog jakog i neugodnog mirisa, prenosi Espreso.

Stanište: Celer raste kao samonikla i kulturna biljka, a uzgaja se u povrtnjacima. Raste samoniklo na obali i vlažnim područjima gotovo cijele Europe, a ima je i na drugim kontinentima. Vrtni ili pitomi celer smatra se vrlo značajnom ljekovitom biljkom.

image
/SHUTTERSTOCK

Ljekoviti dio biljke: korijen celera

Ljekovito djelovanje: za ublažavanje astme, plućnog katara, promuklosti, bolesti živaca, mokraćnih putova, bubrega, gihta, reume, poboljšanje apetita, otklanjanje probavnih smetnji, pretjerane debljine, grčeva u prsima povezanih s osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca i bolesti koje su uzrokovane nedostatkom osnovnih tvari potrebnih tijelu. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

Čaj od celera protiv reume

Kuhajte 40 grama lišća celera u litri vode nekoliko minuta. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Procijedite i pijte mlako nekoliko puta dnevno, nekoliko tjedana.

Celer protiv bubrežnih bolesti

Protiv bubrežnih tegoba treba piti sok od svježeg lista celera, sam, s medom ili kao alkoholna otopina - 30 kapi dnevno.

Inače, dobro je znati da je celer izrazito pogodan za uzgoj u teglama. Mnoštvo listova valja redovito trgati da bi se biljke ojačale i intenzivirale rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 18:28