UČINKOVITOST OD 90%

Ova biljka dokazano pomaže kod prestanka pušenja i čisti pluća, a raste posvuda kod nas

 /SHUTTERSTOCK

Tamno zeleni, dugi (u obliku koplja), rebrasti listovi, koji rastu u rozeti, usmjereni prema gore oblikuju ovu u našim područjima jako dobro poznatu biljku – trputac ili bokvicu. Listovi su ti koji su primarni u korištenju ove biljke u razne svrhe, a najbolje ih je brati u proljeće/ljeto kada su zdravi i zeleni, najbolje između svibnja i kolovoza.

Vjerojatno vam je već poznato da se bokvica može koristiti u ljekovite svrhe na razne načine. Poznato je da može poslužiti kao flaster za rane jer sadrži sastojke koji ubijaju klice na ranama i služi kao dezinficijens, smanjuju upalu i ubrzavaju proces zacjeljivanja. Također možete napraviti natopljeno ulje i koristiti ga na koži za ublažavanje svrbeža kože.

Biljni čaj od bokvice je daleko poznat lijek za pluća, za ublažavanje nadražene plućne sluznice i olakšavanje kašlja i disanja – stoga može biti od pomoći za ublažavanje simptoma peludne groznice i blage astme, piše na The District Herbalist. Iako je ovo već godinama poznat lijek, nedavno je provedeno istraživanje o utjecaju ovog biljnog čaja u borbi protiv pušenja. Točnije, istraživanje je bilo usmjereno ka dokazivanju da ovaj čaj smanjuje potrebu za unos nikotina pa je stoga odličan za one koji žele prestati pušiti.

Istraživanje u kratko prenosi Thieme Connect te navodi kako je glavni cilj studije bilo utvrditi učinke Plantago majora na modificiranje želje za duhanom.

Prospektivna studija provedena je na nasumično odabranih 30 pacijenata koji su pohađali bolnicu Bakson Homeopathic Medical College and Hospital. U studiju su uključene odrasle osobe u dobi od 15 do 60 godina koje su pokazale ovisnost o duhanu. U ovoj studiji slučajevi su pregledavani svaka 2 tjedna. Ishod studije mjeren je promjenama rezultata Fagerstrom testa.

Rezultat istraživanja donosi da je primijećeno da je od 30 slučajeva, 27 (90%) slučajeva pokazalo promjenu u ovisnosti o duhanu, dok 3 (10%) slučajeva nije pokazalo nikakvu promjenu. Za procjenu ove promjene ovisnosti o duhanu u obzir su uzeti rezultati Fagerstrom testa pacijenata prije i poslije liječenja. Statistička analiza provedena je korištenjem parnog t testa. Značajnost je prihvaćena na p vrijednosti < 0,05 kako bi se procijenile razlike prije i nakon uzimanja lijeka. Početna srednja vrijednost ± SD FTND bila je 6,93 ± 1,41 koja se poboljšala na 5,33 ± 1,32 nakon liječenja. Upareni t test pokazao je da su gore navedene promjene bile statistički značajne (p < 0,005) što pokazuje značajno smanjenje pacijentove ovisnosti o duhanu i pokazuje da Plantago major utječe na smanjenje žudnje za duhanom.

Ovi rezultati potvrđuju prastara zapažanja stalnih homeopatskih stručnjaka u vezi s upotrebom Plantago Majora u smanjenju žudnje za duhanom, posebno u sadašnjem scenariju kada veliki broj korisnika duhana planira ili razmišlja o prestanku pušenja.

Biljni čaj od trputca možete napraviti na sljedeći način:

Punu čajnu žličicu lišća (svježih ili suhih), prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta. Nakon što se ohladi konzumirajte 3 šalice dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 11:27