NEUTRALIZIRA I SMRAD DUHANA

Ova biljka u roku od 24 sata uklanja čak do 90% toksina iz zraka u prostoriji

 /SHUTTERSTOCK

Kako bi zrak u prostoru u kome živimo bio kvalitetniji važno je provjetravati prostorije 2-3 puta dnevno. Međutim, postoji još par stvari koje možete uraditi, a koje će vam pomoći da ostanete zdravi. Određene vrste biljaka mogu vam pomoći da pročistite zrak u stanu, neke čak i za samo šest sati. Naime, neka istraživanja su pokazala da zeleni ljiljan u roku od 24 sata može ukloniti i do 90% toksina iz zraka u prostoru u kome se nalazi.

Zato je posebno dobar za stanove koji se nalaze u područjima većeg zagađenja. Također neutralizira duhanski dim, pomaže u uklanjanju sitnih nadražujućih materija poput grinja i plijesni pa je idealan za osobe koje pate od alergija. Iako i sam voli vlažan zrak, zeleni ljiljan također povećava vlažnost u prostoriji. Kada voda dođe do listova, isparava iz njih u zrak i tako ga vlaži. Ovo je jedna od najčešćih lisnatih sobnih biljaka, a popularna je zbog svoje nepretencioznosti, skromnosti i lakoće razmnožavanja. Zbog svoje izdržljivosti preporučuje se početnicima koji tek počinju uzgajati sobne biljke.

image
/SHUTTERSTOCK

Prekomjerno zalijevanje izaziva truljenje korena i mlohavost listova. Posuda s biljkom ne smije biti u vodi, jer to dovodi do truljenja korijena. U periodu između dva zalijevanja, zemlja se mora osušiti. Ako biljka počne dobivati smeđe osušene vrhove, to znači da je niste dovoljno zalili ili ste je zalili previše. Prirodno je da se donji listovi osuše i odumiru, ipak su oni najstariji i to je prirodan proces. Ako se uzgaja isključivo u sjeni, listovi će biti tanji. Po pravilu je ne napadaju insekti, moguća je samo pojava lisnih uši, ali će one napasti samo slabije biljke.

Ako primijetite blijedo, žuto i opušteno lišće zimi, znači da je preblizu izvora topline i prima premalo svjetlosti. Premjestite biljku na pogodnije mjesto. Ako primijetite da se listovi uvijaju i imaju smeđe mrlje oko krajeva - zemlja oko korijena se osušila. To se najčešće događa kada je biljka u fazi intenzivnog rasta, pa se tada pobrinite da je dovoljno zalijevate. Ako nema novih izdanaka, biljka je vjerojatno još mlada i treba biti strpljiv. Ako imate ovaj problem s odraslom biljkom, onda joj nedostaje prostora - dajte joj dovoljno prostora u okruženju da može disati i slobodno rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 07:33