Tako se to radi

Ova bolnica ima farmu na krovu: Plodovima hrane osoblje, pacijente i siromašne iz zajednice

 Recover Green Roofs
Krovna farma u medicinskom centru u Massachusettsu mogla bi poslužiti kao model za bolnice koje nastoje poticati zdravu prehranu

Na krovu Boston Medical Centera u tom američkom gradu nalazi se pravi pravcati vrt, u kojem više od 200 volontera sadi povrće. Plodovima hrane osoblje, pacijente i siromašne iz svoje zajednice. U pravoj maloj džungli rastu rajčice, mrkve, krastavci, paprike, patlidžani, mahune, tikve... Zbog svega toga, logično, taj je vrt i svojevrsno utočište za brojne vrste kukaca. Osim što je ekonomski isplativo imati vrt na krovu, on smanjuje troškove grijanja i hlađenja objekta.

image
Recover Green Roofs
image
Recover Green Roofs

Boston Medical Center (BMC) 2017. godine počeo je upravljati farmom od 247 četvornih metara na krovnoj terasi kako bi opskrbio bolničku kuhinju i ostavu svježim proizvodima.

image
Recover Green Roofs

Na gospodarstvu se uzgaja preko 25 sorti i med iz dvije košnice. Oslanja se na jednog farmera s punim radnim vremenom, jednog pomoćnika na pola radnog vremena, pčelara i bolničkih volontera koji pomažu u vođenju farme.

U svojoj prvoj sezoni, farma je uzgojila više od 5200 funti proizvoda, uključujući lisnato zelje, začinsko bilje i povrće, otkrili su istraživači kada su ocjenjivali rad farme.

image
Recover Green Roofs
image
Recover Green Roofs

Farma mi se “učinila stvarno zanimljivim, jedinstvenim načinom rješavanja nesigurnosti hrane među (pacijentima), a ujedno pruža i ekološke prednosti”, rekla je Aviva Musicus s Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu, koji je koautor izvješća o farmi u American Journal of Public Health.

Bolnica BMC uglavnom služi pacijentima s niskim primanjima i starijim pacijentima.

Najveći dio proizvoda iz prve sezone korišten je za smočnicu bolnice. Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu pacijentima koji se financijski muče omogućiti posjet smočnici kako bi dobili besplatnu hranu za svoje kućanstvo.

Prilična količina proizvoda s farme podijeljena je i u bolničku kuhinju, koja ih je koristila za obroke pacijenata i za pripremu hrane za kantinu.

image
Boston Medical Centera
image
Boston Medical Centera

Krovna farma dovela je i do drugih inicijativa. BMC-ova kuhinja sada ima besplatne tečajeve koji koriste svježe proizvode s farme kako bi naučili zaposlenike, pacijente i njihove obitelji kako kuhati zdrave obroke.

“BMC djeluje izvan tradicionalnog bolničkog modela”, rekao je Musicus za Reuters Health. “Umjesto da jednostavno liječe medicinske probleme, oni aktivno nastoje riješiti uzroke tih zdravstvenih problema.”

Ovaj model farme "mogu replicirati druge organizacije s ciljem poticanja zdrave prehrane i promicanja održivog okoliša", navodi se u izvješću.

image
Boston Medical Centera
image
Recover Green Roofs

"Vjerujem da se ovo može duplicirati u bolnici bilo koje veličine, samo trebate identificirati prostor (i) razumjeti da je utjecaj na zajednicu u cjelini mnogo veći od bilo kakve potencijalne uštede", rekao je koautor David Maffeo, viši direktor u BMC-u.

Autori studije kažu da je povrće uzgojeno na farmi BMC-u uštedjelo oko 10.000 dolara koje bi inače platio vanjskim dobavljačima.

image
Recover Green Roofs

Farma također pomaže bolnici u smanjenju ugljičnog otiska te poboljšala njezin imidž, što pomaže privući više donatora.

Operativni troškovi za farmu iznose oko 50.000 dolara godišnje, što je iznos koji BMC financira putem donacija i bespovratnih sredstava. Bolnica je održala akciju prikupljanja sredstava za pokrivanje početnih troškova.

“Znamo da između 40% i 60% individualnog zdravlja određuju neklinički čimbenici. Stoga je važno da zdravstvena industrija razmišlja o pitanjima koja utječu i pokreću zdravlje, poput pristupa hrani i stanovanja. Posao koji BMC radi doista naglašava tu evoluciju”, rekla je Kate Sommerfeld, predsjednica ProMedica, koja nije bila uključen u bostonsku farmu ili studiju.

image
Boston Medical Centera

Sommerfeld vjeruje da je sve važnije pokazati da takvi programi imaju vrijednost iznad altruizma.

"Povezivanje ovih napora s načinom na koji oni zapravo poboljšavaju zdravstvene rezultate i smanjuju troškove uz stvaranje održivog poslovnog modela, osobito kada su marže male, stalni je izazov", rekla je.

image
Boston Medical Centera
image
Boston Medical Centera
image
Boston Medical Centera
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 08:40