PROBAJTE

Ova metoda iskusnih vtlara vraća u život i one biljke za koje ste mislili da im nema spasa

Young upset, sad woman examining dried dead foliage of her home plant Calathea. Houseplants diseases. Diseases Disorders Identification and Treatment, Houseplants sun burn. Damaged Leaves

 /SHUTTERSTOCK

Može li naizgled mrtva biljka još uvijek imati šanse za oporavak? S ovim korakom koji predlažu vrtlari, to je super jednostavno: ponovno će biti jake i lijepe. Imati biljke u kući koje svojim mirisom i bojom uljepšavaju prostor svačija je želja. Međutim, svaka vrsta biljke zahtijeva posebnu njegu i pažnju koju preporučuju stručnjaci. Imali dara za vrtlarstvo ili ne, može se dogoditi da biljka uvene zbog krivog pokreta. Zahvaljujući ovoj metodi i ovim sastojcima, za kratko vrijeme će biti lijepa kao nekada.

Često se događa da biljku napadnu nametnici, oboli ili se osuši. Korijenje se može natopiti vodom, a vlaga uzrokuje prerano uvenuće. Znakovi su očiti i vidljivi su po izgledu, boji i osobito na lišću. U ovom slučaju potrebno je strpljenje, poštovanje prema biljci i također treba dati vremena za oporavak uz pomoć malih, potpuno prirodnih mjera opreza. Najiskusniji vrtlari podučavaju kako se brinuti za ova bića koja se ne smiju smatrati samo ukrasnim elementima. Važno je znati svaku značajku i lijekove kako bi ih održali zdravim i lijepim.

Koji su uzroci uvenuća biljaka?

Uzroci uvenuća biljke su brojni i uglavnom se moraju tražiti u održavanju i mogućim bolestima koje su je pogodile. Tu su i paraziti koji pokazuju rupe, nabore, pa čak i otekline na stabljici sve dok se ne osuši prije nego konačno uvene.

Listove treba čistiti barem jednom tjedno vodom i sapunicom te čistom krpom natopljenom tvari. Također pazite na višak vode, što dovodi do stagnacije, uzrokujući truljenje korijena, a zatim postupno utječe na deblo i lišće.

Kako biste riješili ovaj problem, prestanite zalijevati i stavite biljku na sunce, uz izravne zrake koje je isušuju i vraćaju u život.

Vratite biljku u život: metoda vrtlara

Kao što je gore spomenuto, uzroci uvenuća mogu biti mnogi. Vrste su različite, svaka ima potrebu za hranjivim tvarima koje im pomažu da rastu i budu lijepe dan za danom.

Korijen mora biti gladak, s debelim bijelim vrhovima: No, nekima je bitan i supstrat koji varira u prehrani ovisno o starosti i vrsti biljke. Za prevladavanje određenih problema moguće je napraviti potpuno prirodno gnojivo, prema preporukama iskusnih vrtlara.

S organskim kućnim otpadom pomoći ćete ne samo okolišu, već i biljkama u kući i vrtu. Moraju se spojiti i zatim filtrirati kako bi se dobila tekućina koja će se koristiti kao prirodno gnojivo.

Koraci koje treba provesti su sljedeći:

Uklonite sve suho lišće i odrežite biljku oštrim škarama za biljke do visine komposta.

Vazu sada treba staviti u kantu vode sobne temperature (koja se ne smrzava).

Kad više ne bude mjehurića, biljku možete izvaditi iz kante i pričekati dok se ne ukloni sav višak vode.

Sada ju stavite u svježe i svijetlo okruženje, ali bez izlaganja izravnom svjetlu. Za kratko vrijeme biljka se vraća u život i postaje još ljepša nego prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 15:16