NOVA MLADOST

Ova radnja je ključna za dugovječnost fikusa benjamina

 /SHUTTERSTOCK

Jedan od najomiljenijih fikusa u našim domovina je benjamin. Za njegov zdravi rast i razvoj od iznimne je važnosti orezivanje. Samo redovito orezana biljka bit će dugovječna i izgledat će lijepo.

image
/SHUTTERSTOCK

Svaki benjamin tijekom vremena raste i mijenja oblik, a prva stvar koju trebate učiniti je odrezati sve osušene, bolesne i grane bez lišća. Ako je biljka bolesna, treba rezati sve dok se ne ukaže zdravo drvo. Ako je zdrava, najbolje je rezidbu obaviti pred kretanje vegetacije i aktivan rast. U tom će razdoblju rane rezova brže zacijeliti, jer biljni sokovi intenzivnije kolaju. Idealan trenutak je kad pupoljci nabubre i počinju se stvarati novi listovi.

image
/SHUTTERSTOCK

Tada oštrim i prethodno dezinficiranim vrtlarskim škarama osim suhih odrežite i sve grane koje se preklapaju. Kako bi grane poslije rasle gušće, one deblje režite pod kutom iznad pupoljka, a tanje ravno. Na skraćenoj grančici trebaju ostati najmanje dva pupoljka. Na mjestu reza će se pojaviti mliječni sok - obrišite ga papirnatim ubrusom, a ako imate veliku biljku rez na debelim granama poslije premažite voćarskim voskom ili aktivnim ugljenom.

image
/SHUTTERSTOCK

I upamtite - rezidba će pomladiti i poljepšati stari fikus benjamin, tako da se ne bojte prihvatiti škara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:36