PRIRODNI SAVEZNIK

Ovaj cvijet svi obožavaju! Spaja zdravlje i okuse proljeća. No jeste li znali da je otrovan?

 TODAYDESIGN/GETTY IMAGES

U svibnju i lipnju, dok priroda eksplodira bojama i mirisima, bazga zauzima posebno mjesto. Njezini nježni, bijeli cvjetovi ne samo da oplemenjuju krajolik, već i donose brojne dobrobiti za zdravlje, kulinarstvo i svakodnevni život.

Bazga već godinama ima kultni status u prirodnoj medicini i tradicionalnim receptima naših baka, ali u posljednje vrijeme doživljava pravi revival i u suvremenoj gastronomiji. Njezin prepoznatljiv, nježno-cvjetni miris i aroma pretvorili su je u omiljeni sastojak brojnih slastica, koktela i elegantnih proljetno-ljetnih deserata. U nastavku vam donosimo kako uzgojiti bazgu u vrtu i devet jednostavnih, ali efektnih ideja kako ovu aromatičnu biljku uključiti u svakodnevni ritual uživanja – bilo da pripremate mini party, romantičnu večeru ili želite unijeti malo sezonske čarolije.

image

Bazgin prepoznatljiv, nježno-cvjetni miris i aroma pretvorili su je u omiljeni sastojak brojnih slastica, koktela i elegantnih proljetno-ljetnih deserata.

KNAPE/GETTY IMAGES

Prirodni saveznik zdravlja

Bazga je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Cvjetovi sadrže antioksidanse poput flavonoida i vitamina C, koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv upala. Tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripe, poticanje znojenja te smanjenje groznice.

Osvježavajući napitci i kulinarske delicije

Bazga je nezaobilazan sastojak u mnogim kulinarskim receptima. Od nje se pripremaju sirupi, likeri i čajevi koji osvježavaju i pružaju jedinstveni okus. Jedan od popularnih napitaka je Hugo koktel, kombinacija sirupa od bazge, prosecca, sode i mente, savršen za ljetne večeri.

Njega kože i prirodna kozmetika

Zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, bazga se koristi i u kozmetici. Ekstrakti cvijeta bazge pomažu u smirivanju iritacija, smanjenju crvenila i toniranju kože. Često se nalazi u tonicima, kremama i maskama za lice.

image

Imajte na umu da su sirovi plodovi bazge otrovni i moraju se termički obraditi prije konzumacije.

YORVEN/GETTY IMAGES

Oprez pri korištenju

Iako je bazga korisna, važno je napomenuti svježa biljka je otrovna i ne smije se konzumirati bez kuhanja. Otrovni su i nezreli plodovi Sambucus nigra, a toksini se nalaze i u kori, listovima i mladicama. Sadrži tri toksina - sambunigrin, prunasin i holokalin, koji mogu izazvati mučninu, povraćanje, bolove i grčeve u trbuhu te proljev. Sirove bobice su jestive, ali mogu izazvati mučninu i povraćanje. Zabranjena je trudnicama i dojiljama.

image

Berite cvjetove bazge kada su potpuno otvoreni i mirisni, obično u kasno proljeće ili rano ljeto.

CHRISTENING/GETTY IMAGES

Kako uzgojiti bazgu u vrtu: vodič za mirisni uspjeh

Bazga (Sambucus nigra) nije samo simbol proljeća i ljeta, već i izuzetno korisna biljka koja se lako uzgaja. Njezini nježni bijeli cvjetovi koriste se za pripremu sirupa, čajeva, džemova i likera. Ako sanjate o vlastitom grmu bazge u vrtu, evo kako započeti.

Idealna lokacija i tlo

Bazga najbolje uspijeva na sunčanim ili djelomično sjenovitim mjestima. Za optimalan rast i obilno cvjetanje, osigurajte joj najmanje 4–6 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno .

Tlo bi trebalo biti vlažno, dobro drenirano i bogato organskom tvari. Idealna pH vrijednost tla kreće se između 6,0 i 7,5 . Prije sadnje, preporučuje se obogatiti tlo kompostom ili dobro razgrađenim stajskim gnojem kako biste poboljšali strukturu i plodnost tla.

Sadnja

Najbolje vrijeme za sadnju bazge je u rano proljeće ili jesen. Ako sadite više biljaka, ostavite razmak od 1,8 do 3 metra između njih kako biste omogućili dobru cirkulaciju zraka i prostor za rast.

Prilikom sadnje:

1. Iskopajte rupu dvostruko širu od korijenove bale i duboku toliko da gornji dio korijenove bale bude u ravnini s površinom tla.

2. Postavite biljku u rupu i napunite je mješavinom zemlje i komposta.

3. Dobro zalijte nakon sadnje kako biste osigurali dobar kontakt korijena s tlom.

image
SILVIAJANSEN/GETTY IMAGES

Njega i održavanje

Zalijevanje: Bazga ima plitak korijenov sustav, stoga je važno održavati tlo ravnomjerno vlažnim, posebno tijekom sušnih razdoblja. U prvoj godini nakon sadnje, osigurajte redovito zalijevanje kako bi se biljka dobro ukorijenila.

Prihrana

U proljeće primijenite uravnoteženo organsko gnojivo (npr. 5-5-5) ili dodajte sloj komposta oko biljke kako biste potaknuli rast i cvjetanje.

Malčiranje

Nanošenje sloja malča oko baze biljke pomaže u zadržavanju vlage, suzbijanju korova i održavanju stabilne temperature tla.

image

Bazga najbolje uspijeva na sunčanim ili djelomično sjenovitim mjestima.

JONAS RöNNBRO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Rezidba

Redovita rezidba potiče zdrav rast i obilno cvjetanje. Najbolje vrijeme za rezidbu je kasna zima ili rano proljeće, dok je biljka još u mirovanju. Uklonite mrtve, oštećene ili stare grane kako biste potaknuli rast novih izdanaka koji će nositi cvjetove i plodove.

Berba cvjetova i plodova

Cvjetovi: Berite cvjetove kada su potpuno otvoreni i mirisni, obično u kasno proljeće ili rano ljeto. Najbolje ih je brati ujutro, nakon što se rosa osuši. Koristite oštre škare kako biste izrezali cijele cvatove, ostavljajući dovoljno cvjetova da se razviju u plodove.

Plodovi: Plodovi sazrijevaju krajem ljeta do rane jeseni. Berite ih kada postanu tamnoljubičasti do crni i mekani na dodir. Imajte na umu da su sirovi plodovi otrovni i moraju se termički obraditi prije konzumacije.

Štetnici i bolesti

Bazga je općenito otporna biljka, ali može biti podložna napadima lisnih uši i paukovih grinja. Redovito pregledavajte biljke i, ako je potrebno, koristite ekološki prihvatljive metode suzbijanja štetnika. Osiguravanje dobre cirkulacije zraka i izbjegavanje prekomjernog zalijevanja pomoći će u prevenciji gljivičnih bolesti poput pepelnice.

Uz malo pažnje i njege, bazga će vam nagraditi prekrasnim cvjetovima i ukusnim plodovima koji će obogatiti vašu kuhinju i vrt.

Cvjetna čarolija u čaši i na tanjuru: 9 neodoljivih načina kako koristiti bazgu u desertima i pićima

image

Plodovi bazge sazrijevaju krajem ljeta do rane jeseni. Berite ih kada postanu tamnoljubičasti do crni i mekani na dodir.

SIYUESTEUBER/GETTY IMAGES

1. Recept za čaj od bazge

Sastojci:

• 2 žličice suhih cvjetova bazge (ili 3–4 svježa cvijeta, oprana)

• 250 ml kipuće vode

• Po želji: med, limun

Priprema:

1. Cvjetove bazge stavite u šalicu ili čajnik.

2. Prelijte ih kipućom vodom.

3. Poklopite i ostavite da odstoji 10–15 minuta.

4. Procijedite, po želji zasladite medom i dodajte krišku limuna.

Napomena: Čaj od bazge pomaže kod prehlade, kašlja i opće iscrpljenosti – idealan za imunitet.

image
CHRISTENING/GETTY IMAGES

2. Recept za sirup (sok) od bazge

Sastojci:

• 20–30 cvjetova svježe bazge (bez stabljika)

• 2 l vode

• 2 kg šećera

• 3–4 neprskana limuna (narezana na ploške)

• 2 žlice limunske kiseline (ili sok od 2 limuna, za prirodniju varijantu)

Priprema:

1. U velikoj posudi pomiješajte vodu, limunsku kiselinu i ploške limuna.

2. Dodajte cvjetove bazge, lagano ih potopite i poklopite.

3. Ostavite da stoji na hladnom i tamnom mjestu 24–48 sati.

4. Procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo.

5. U tekućinu dodajte šećer i zagrijavajte lagano, uz povremeno miješanje, dok se šećer potpuno ne otopi (ne smije zavrijeti).

6. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.

Posluživanje:

Pomiješajte sirup s hladnom vodom (ili mineralnom), dodajte led, krišku limuna i listić mente.

image
Алексей Кравчук/GETTY IMAGES

Liker i žele od bazge, oba s jednostavnom pripremom i predivnim aromama

3. Liker od bazge

Sastojci:

• 20 cvjetova svježe bazge (čisti, bez stabljika)

• 1 l voćne rakije (ili votke)

• 300 g šećera

• 1 limun (neprskan, narezan na kriške)

• Po želji: 1 vaniliju

Priprema:

1. Cvjetove lagano isperite i stavite u veliku staklenku.

2. Dodajte kriške limuna, šećer i (ako koristite) vaniliju.

3. Prelijte rakijom ili votkom.

4. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom, hladnom mjestu 3–4 tjedna. Povremeno protresite staklenku.

5. Nakon maceracije, procijedite kroz gazu i ulijte u boce.

Napomena:

Ovaj liker je aromatičan, cvjetno-svjež i izvrstan kao digestiv ili dodatak koktelima.

image
OKSANA_SCHMIDT/GETTY IMAGES

4. Džem od bazge

Sastojci:

• 1 l sirupa od bazge

• 10–12 g želatine u listićima (ili prema uputama za količinu tekućine)

• Po želji: 1 žlica limunovog soka

Priprema:

1. Listiće želatine potopite u hladnu vodu 5–10 minuta da omekšaju.

2. Ugrijte sirup od bazge (ne smije zavrijeti!), dodajte ocijeđene listiće želatine i miješajte dok se potpuno ne otope.

3. Po želji dodajte limunov sok za svježinu.

4. Ulijte žele u staklenke ili kalupiće, ohladite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, dok se ne stisne.

Posluživanje:

Sjajan dodatak sirevima, slasticama, panna cotti ili na tostu s maslacem za posebne doručke.

image
OKSANA_SCHMIDT/GETTY IMAGES

5. Panna cotta s bazgom

Ideja: Klasična panna cotta s dodatkom sirupa od bazge u smjesi – daje lagan, aromatičan twist.

Mini recept:

• U smjesu vrhnja, mlijeka i želatine dodajte 2–3 žlice sirupa od bazge.

• Poslužite ohlađeno, uz svježe bobičasto voće.

image
YULIYA TABA/GETTY IMAGES

6. Proljetni koktel s bazgom

Bazga + pjenušavo = savršen party mix!

Sastojci:

• 30 ml sirupa od bazge

• 100 ml prosecca ili pjenušca

• 1 kriška limuna

• Menta i led za posluživanje

Priprema:

U čašu za vino ulijte sirup, dodajte prosecco i lagano promiješajte. Ubacite listiće mente i led. Gotovo!

image
JELENA IRIKOVA/GETTY IMAGES

7. Sorbet od bazge i limuna

Osježavajući i mirisan ljetni desert.

Sastojci:

• 250 ml sirupa od bazge

• 250 ml vode

• Sok 1–2 limuna

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke, zamrznite u posudi i svakih 30 min promiješajte vilicom (3–4 puta), dok ne dobijete pahuljast sorbet.

image
A_LEIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. Cupcakes s kremom od bazge

Savršeni za proljetne zabave, baby showere ili rođendane.

Ideja:

• U biskvitnu smjesu dodajte malo naribane limunove korice.

• U kremu od maslaca (buttercream) umiješajte 1–2 žlice sirupa od bazge za aromu i laganu boju.

image
YULIYA TABA/GETTY IMAGES

9. Bazga u gin & tonicu

Cvjetni twist u klasiku.

Dodajte u čašu:

• 1 čep sirupa od bazge

• 40 ml gina

• Tonik po izboru

• Led, limeta i krastavac

Rezultat: Aromatičan, elegantan G&T savršen za tople večeri.

Bazga je više od običnog cvijeta; ona je simbol proljeća, zdravlja i kulinarske inspiracije. Bilo da je koristite za pripremu osvježavajućih napitaka, u njezi kože ili kao prirodni lijek, bazga unosi dašak prirode i elegancije u svakodnevni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 20:15