ZBOGOM KRVOPIJAMA

Ovaj kukac je pravi terminator komaraca iz vašeg vrta, može ih pojesti više od 100 dnevno. Evo kako ga privući

 /SHUTTERSTOCK

Ako vas, kao i mnoge, muče komarci u vrtu, najjednostavniji način da ih se riješite je privlačenje većeg broja vilin konjica u njega. Naime, ovi kukci su pravi terminatori za komarce - svaki od njih može pojesti više od stotinu dnevno. Ne samo da kontroliraju broj komaraca, oni također pomažu u kontroli drugih kukaca, poput mušica. Izgradnja malog jezerca ili ribnjaka u dvorištu najbolji je način za privlačenje vilinih konjica dok se pare i polažu jaja u vodu, no možete ih privući i na druge načine. Sadnja cvijeća koje privlači plijen, odnosno komarce, će ih neizravno dovesti u vaš vrt. Evo četiri biljke koje možete uzgajati kako biste privukli više vretenaca u svoje dvorište.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Crnooka Suzana

Crnooke Suzane su omiljeni izbor vilin konjica. Ovo svijetložuto divlje cvijeće obično opstaje oko dvije godine u klimama koje ostaju tople veći dio godine, a u hladnijim će uvenuti kad nastupi zima. Dobro se prilagođavaju gotovo svakoj vrsti tla, ali zahtijevaju puno sunčeve svjetlosi i redovito zalijevanje da bi procvjetale.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Livadska kadulja

Livadska kadulja prekrasna je trajnica upečatljivih ljubičastih cvjetova koji privlače leptire i druge sitne kukce. Ovaj cvijet voli puno sunca, ali može dobro uspijevati i u djelomičnoj sjeni. Najbolje mjesto za uzgoj je da dobiva jutarnje sunce i popodnevnu sjenu. Nakon što se ustali, ova biljka ne treba puno vode. Zapravo, može se prilično dobro nositi sa sušnim uvjetima, ali ako ljeti oskudica vode postane velika, pobrinite se da je redovito zalijevate.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Bijeli stolisnik

Ovo višegodišnje divlje cvijeće stvara obilje vlikih bijelih cvjetića. Odlično uspijeva uspijeva na mjestima s puno sunca, u prosječno suhim do srednje vlažnim, dobro dreniranim tlima. Cvijet mnogi vole jer djeluje prozračno i nježno, a osim toga, jako je lagan za uzgoj.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Rogoz

Rogoz najbolje uspijeva u vlažnom tlu, pored vrtnog jezerca ili ribnjaka. Više rogoza na kupu je odlično mjesto za druženje odraslih vilin konjica, a služe i kao mjesta za polaganje jaja. Uspijeva na svijetlim mjestima, stoga ih izbjegavajte saditi u sjenovitim područjima. Kao i kod većine vodenih biljaka, najučinkovitiji je uzgoj rogoza iz njihovog rizoma. Posadite malo rizoma rogoza na rubu vašeg ribnjaka i to će biti dovooljno! Ove su biljke vrlo otporne, pa ih je prilično lako presaditi ako ih slučajno pronađete u nekom jarku i želite premjestiti u jezerce u svom vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:41