OVO NISTE ZNALI

Ovaj omiljeni napitak dodajte u vazu s cvijećem i ostat će svježe više od tjedan dana

 MIXMEDIA/GETTY IMAGES

Većina zna za kućne trikove za produžavanje vijeka cvijeću u vazi dodavanjem žlice šećera, aspirina, kovanice... Ali vjerojatno niste čuli za trik s čajem. Naime, u istu svrhu možete koristiti bilo koji nezaslađeni čaj. Najbolje je upotrijebiti čaj koji nije aromatiziran ili zaslađen, poput običnog zelenog ili crnog. Također možete koristiti biljne čajeve poput kamilice ili lavande.

image
JULIA KLUEVA/GETTY IMAGES

Najvažnije je koristiti ohlađeni čaj, jer vrući može šokirati cvijet i uzrokovati propadanje. Ohlađeni će pružiti hranjive tvari, održati optimalnu pH ravnotežu vode i pružiti antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u održavanju svježine cvijeta. Zato prije dodavanja čaja u vazu, uvijek provjerite je li ohlađen na sobnu temperaturu.

Količina ohlađenog čaja koju treba dodati može varirati ovisno o veličini vaze, vrsti cvijeta i uvjetima okoline. Općenito, preporučuje se dodavanje otprilike 1/4 do 1/2 šalice na svaku litru vode u vazi. Važno je započeti s manjom količinom čaja i pratiti reakciju cvijeta. Ako primijetite da cvijet dobro reagira na dodani čaj i da se produžuje njegovo trajanje, možete postupno povećavati količinu koju dodajete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:48