OBAVEZAN KORAK

Ovaj postupak kod uzgoja rajčica većina preskače, a bez njega nema dobrog uroda

 /SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o uzgoju izvrsnih rajčica, kako, kada i što koristite za podršku svojim biljkama dok rastu može igrati glavnu ulogu u njihovoj ukupnoj učinkovitosti. Ne samo zato što pomaže da se biljka ne prevrne kad je puna plodova, već i da je održi produktivnom i bez štetnika i bolesti, prenosi Gardening Know How.

Kako se pokazalo, dugačak je popis prednosti vezanja biljaka. Prvo i najvažnije, podrška vašem usjevu rajčice ključna je za sprječavanje pucanja grana pod težinom plodova koji sazrijevaju. Nažalost, bez potpore, ta težina može prilično lako srušiti biljke kad počnu proizvoditi. Pogotovo ako zapuhne jaka ljetna bura. Jedno je sigurno, može u trenu uništiti žetvu!

Tajna vezanja biljaka rajčice

Ali više nego samo podupiranje vaših biljaka rajčice, vezanje grana dok rastu također omogućuje bolji protok zraka i svjetlosti. Dobar protok zraka izuzetno je važan za održavanje biljaka zdravim i omogućavanje boljeg oprašivanja. A što više svjetla biljka dobije, to je bolja šansa da sazri plod.

Vezanje vaših biljaka također olakšava svakodnevne poslove poput zalijevanja, plijevljenja i žetve. Ali možda najvažnije od svega, držanje voća i grana podalje od zemlje može zaštititi vaš urod od opasnosti štetnika i bolesti.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako i kada vezati biljke rajčice

Kad je riječ o vezivanju rajčica, uspjeh počinje podupiranjem glavne stabljike – a to treba učiniti što je prije moguće! Zapravo, najbolje vrijeme za postavljanje nosača za rajčice u zemlju je dan kad sadite. Bez obzira na to koristite li stupove, kaveze, rešetke ili bilo koju drugu vrstu potpornog sustava, njihovo postavljanje prije ili tijekom sadnje pomoći će u zaštiti vaših biljaka.

Kako vezati biljke rajčice

Počnite od podnožja biljke, odvežite glavnu stabljiku nekoliko centimetara od tla. Ostavite malo prostora za rast baze prilikom vezanja, jer će se debljati kako ljeto bude odmicalo. Ako su vaše biljke dovoljno visoke, dodajte drugu točku vezivanja.

Vezivanje biljaka dok rastu

Započnite vezanjem najdužih grana natrag za središnji stup. Ako koristite kolac, možete isplesti grane koje će poduprijeti jedna drugu dok ih vežete. Za kaveze pokušajte ravnomjerno vezati grane oko nosača. Vezanje ovih izdanaka natrag na glavno područje grana pruža prijeko potrebnu potporu dok počinju davati plodove. Nakon što biljka ima četiri do pet glavnih mjesta za vezivanje u sredini i na vrhu, trebala bi imati svu potrebnu potporu.

Kako sezona odmiče, privežite dodatne grane tek kada počnu opadati zbog previše plodova. Često je obrezivanje divljih grana bolja opcija od vezivanja divljih ili pretjerano velikih grana.

Materijal za vezivanje

Odabir pogrešnog materijala za podvezivanje rajčica može ozbiljno oštetiti vaše biljke. Klonite se vezica, metalne žice i tvrdih plastičnih vezica. Teško uže također može stvoriti probleme. Dakle, što možete koristiti? Ključ je odabrati materijale dovoljno čvrste da drže biljke, ali s fleksibilnošću. Odlučite se za pamučnu trak, jutenu ili nabavite specifične trake izrađene baš za rajčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 12:55