Veličanstvena biljka

Ovaj prekrasan cvijet simbol je sretnog braka ali i bogatstva. Mnogi vjeruju da iz doma tjera sve loše

 DAMIR KRAJAC/CROPIX

Vjeruje se da je predivan cvijet božur dobio ime po božanstvu iscjeljivanja Peonu, koji je izliječio Hada i Aresa od ozljeda. Jedan od mitova kaže da je Peon bio učenik samog Asklepija, boga medicine i liječenja. Jednog dana Leta, majka Apolona i boginje plodnosti Artemide, naučila ga je kako da dobije magični korijen koji raste na planini Olimp. Asklepije je, obuzet zavišću, pokušao ubiti svog učenika. Zeus je odlučio spasiti Peona od Asklepija i pretvorio ga je u božur.

image


DAMIR KRAJAC/CROPIX

Božur je višegodišnja grmolika, drvenasta biljka, koja se najčešće uzgaja zbog ukrasnih cvjetova. A ono što nije baš najljepše za sve uzgajivače je to što se ne mora presađivati ​​svako proljeće, već može cvjetati godinama, bez pauze. Božur je inače otporan na niske temperature i dobro prezimi u našem podneblju. S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, tlo prije sadnje potrebno je dobro pripremiti dodavanjem organskih i mineralnih gnojiva. Posebna pozornost posvećuje se biljkama u prvoj godini uzgoja, gdje se uklanjaju svi cvjetni pupovi kako bi se potaknuo rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini ostavljaju se samo 1 do 2 cvijeta po biljci. U trećoj i narednim godinama uklanjaju se bočni izdanci i ostavlja 5-7 cvjetova po biljci.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX
image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Zanimljivo je i značenje koje ima božur. Vjeruje se, naime, da on simbolizira čast, ali i uspjeh te bogatstvo. Simbolizira i romantiku, a neki vjeruju i da bi mladenka u svoj vjenčani buket trebala staviti božure jer oni simboliziraju sretan brak i skladnost bračnog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 17:30