BLAGO IZ DUBINA

Ove alge iz Jadranskog mora možete iskoristiti kao odlično gnojivo za vrt

Alga ulva

 OLEG KOVTUN/GETTY IMAGES

Jeste li znali da morske alge mogu biti izvrsno prirodno gnojivo za biljke? Od njih možete napraviti tekući ekstrakt koji će biljkama dati važne hranjive tvari kao što su dušik, fosfor, kalij, magnezij te različite mikroelemente. Neke od algi od kojih možete napraviti ovaj ekstrakt uobičajene su za podmorje Jadranskog mora. Među njima su fucus vesiculosus (mjehurasta alga), ulva (morska salata) i cystoseira (cistozira). Evo kako od njih napraviti tekući ekstrakt za biljke.

image

Alga cistozira

OLEG KOVTUN/GETTY IMAGES
image

Mjehurasta alga

ANDREWLINSCOTT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Ako koristite suhe alge, prvo ih dobro operite pod mlazom vode kako biste uklonili višak soli i nečistoće.

2. Stavite alge u posudu za namakanje i prelijte ih vodom. Pripazite da voda potpuno prekrije alge. Ostavite ih da se namaču preko noći ili najmanje nekoliko sati kako bi omekšale.

3. Nakon što su alge namočene, stavite ih u posudu za kuhanje i prelijte vodom. Omjer vode i algi može biti otprilike 1:3. Kuhajte alge na laganoj vatri oko sat vremena kako bi se hranjive tvari iz algi izlučile u vodu.

4. Nakon što su alge kuhane, procijedite tekućinu kroz sito ili gazu kako biste dobili čisti ekstrakt od morskih algi. Možete dodatno iscijediti alge kako biste izvukli što više tekućine.

5. Dobiveni ekstrakt od morskih algi možete pohraniti u staklenku ili bocu i čuvati u hladnjaku. Koristite ekstrakt prema potrebi za zalijevanje biljaka ili kao dodatak za pripremu gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:07