Pripazite!

Ove biljke se ne podnose, venu kad su zajedno. Jedna drugoj su žestoka konkurencija!

 /SHUTTERSTOCK

Iako zvuči čudno, postoje biljke koje se međusobno ne podnose, jedna drugoj "kradu" zrak i svjetlost. Događa se da se neke od tih biljaka praktički natječu za vlagu i tako uništavaju svoje "susjede". Pravilno kombiniranje i držanje biljaka u stanu ključno je za njihov razvoj. Saznajte koje su potrebe vaših biljaka, koliko ih je potrebno zalijevati i nemojte ih stavljati uz bok "konkurentima", prenosi Krstarica.

Evo koje biljke nikako ne smijete držati zajedno...

1. Fikus i kaktus

Fikus je poznat po velikoj potrebi za vlagom i svjetlom. Kaktusi su, s druge strane, sukulenti koji skladište vodu i uspijevaju uz minimalno zalijevanje. Ako stavite takav par jedan pored drugog, fikus se može početi natjecati s kaktusom za vlagu i svjetlost, a kaktus neće tolerirati pretjeranu vlažnost od redovitog zalijevanja fikusa. Rezultat - to će negativno utjecati na razvoj obje biljke.

image

Fikus

/SHUTTERSTOCK

2. Orhideja i geranij

Orhideje su prekrasno egzotično cvijeće koje zahtijeva posebnu njegu. Rastu u tropima i navikli su na visoku vlažnost, pa se kod kuće često uzgajaju u posudama s posebnim supstratima i tlima. Geranium je u osnovi otporan na različite uvjete. Voli suhu klimu i hranjivo tlo. Ne stavljajte orhideju i geranij jednu pored druge ako niste sigurni da možete stvoriti dovoljno vlažnu klimu za prvu. Osim toga, ove se biljke natječu i mirisom, a budući da je geranij dominantan, može "nadjačati" nježnu orhideju...

image

Orhideja

KATRIN_TIMOFF/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Fikus i ljubičica

Nezahtjevni fikusi ne koegzistiraju dobro s ljubičicama zbog drugačije njege. Veliki cvijet treba obilno redovito zalijevanje i sunčano mjesto, osim toga, zahtijeva puno slobodnog prostora. Ljubičice također trebaju dobro osvjetljenje. Kada ficus dosegne impresivnu veličinu, jednostavno će zasjeniti male cvjetove i spriječiti njihov razvoj.

4. Kalateja i kaktus

Kalateje su biljke raznobojnog lišća koje vole visoku vlažnost i sjenu. Dakle, ne može se reći da mogu dijeliti prostor s kaktusima koji preferiraju suhoću i jaku svjetlost. Ova kombinacija može usporiti ili zaustaviti rast obje biljke. Kaktus će dobiti previše vlage, a kalateja premalo svjetla, prenosi najzena.rs.

image

Kaktus

SUPAWAT BURSUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Sanseverija i ljubičica

Sanseverija ili "svekrvin jezik" poznata je po sposobnosti preživljavanja u ekstremnim uvjetima, uz minimalnu potrošnju vode. Ljubičice vole obilno zalijevanje i umjerenu vlažnost. Postavite li sanseveriju uz ljubičicu i ne povećate vlažnost u prostoriji, potonja će trpjeti posljedice suhog zraka.

image

Svekrvin jezik

/SHUTTERSTOCK

6. Anturij i orhideja

Ako stavite anturij i orhideju jednu pored druge na prozorsku dasku, obje će biljke prestati cvjetati. Čak i ako se pupoljci pojave, brzo će se osušiti i otpasti.

image

Anturijum

/PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:58