URADI SAM

Ove papirnate posude su odlične za uzgoj sjemena i lako ih je napraviti

 Peter Krumhardt
Uzmite malo novina i napravite ove jednostavne posude za početak klijanja sjemena

Budimo iskreni, lijepo je imati puno biljaka u domu ili vrtu, ali to sa sobom također nosi određeni trošak. Vjerojatno vam je već poznato da uzgoj biljaka iz sjemena može smanjiti te početne troškove. Također, možete uštedjeti još malo više novca koristeći stare novine za izradu ovih biorazgradivih posuda za vaše sjeme.

image
Peter Krumhardt

Najbolji dio ovog projekta je što nakon što dođe vrijeme da posadite sadnice u zemlju, ne morate ih prvo vaditi iz neke posude jer će se novine raspasti u zemlji u koju ih postavite.

image
Peter Krumhardt

Stare novine

Stari navlaženi komad novinskog papira presavijte u pravokutnom obliku i omotajte oko čaše ili tegle, ovisi o vašem izboru. Na donjem dijelu ostavite dovoljno papira kako biste ga mogli presaviti da prekrije dno posude oko koje je omotan.

image
Peter Krumhardt

Presavijte dno papira

Presavijte i pritisnite papir oko dna posude. Dno izravnajte pritiskom na ravnu površinu. Pažljivo skinite napravljenu papirnatu posudu i odložite da se suši preko noći.

image
Peter Krumhardt

Napunite posude

Stavite novinske posude u vodonepropusnu posudu. Napunite ih navlaženom smjesom za uzgoj sjemena. Sjeme posadite prema uputama na paketu sjemena. Lagano pokrijte sjeme i poškropite vodom sobne temperature. Stavite etikete s malim drvenim kolcima ili trajnim flomasterom ispišite imena sjemena na bočnu stranu svake posude.

image
Peter Krumhardt

Pokrijte plastikom i ugrijte

Pokrijte lonce plastičnom folijom da zadržite vlagu. Stavite posudu na zagrijanu podlogu ili na toplo mjesto dok sjeme ne nikne; zatim uklonite plastičnu foliju. Jednom kad se pojave sadnice, stavite ih na svijetlo mjesto u vašem domu nekoliko dana, a potom ih samo preselite u zemljanu površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:43