OMILJENA BILJKA

Ove pogreške ne smijete činiti ako želite da vaša orhideja stvara nove cvjetove

 /SHUTTERSTOCK

Orhideje su popularne sobne biljke, no kako biste osigurali da žive što dulje i stvaraju nove cvjetove, važno ih je orezivati. Nekoliko je pogrešaka koje mnogi ponavljaju, nesvjesni da upravo to može dovesti do stagnacije rasta, pa čak i oštećenja i uvenuća biljke!

Pri orezivanju orhideja postoji nekoliko savjeta koje treba slijediti. Jedan od njih je da se nikad ne reže lišće, kao kod drugih biljaka, nego korijenje i stabljike. Korijenje je potrebno orezivati svake dvije do tri godine, odnosno kod presađivanja biljke, dok se osušene stabljike vjerojatno moraju malo češće uklanjati.

image
/SHUTTERSTOCK

Smeđe, žuto i crno korijenje

Prije bilo kakvih poteza škarama, trebali biste saznati koje točno korijene možete odrezati. To je zato što se može dogoditi da u neznanju uklonite zdravo korijenje. Ako podignete biljku iz posude, obično ćete vidjeti smeđe, žuto, bijelo, zeleno i možda crno korijenje. Smeđe, žuto i crno korijenje više ne može apsorbirati hranjive tvari, njih biste trebali orezati jer zauzimaju dragocjen prostor. Zelene i bijele korijene, s druge strane, ne trebate dirati.

Prenaglo rezanje

Još jedna uobičajena pogreška je prenaglo rezanje. Na bolesnom korijenju obično se pojave trule mrlje, koje potiču rast gljivica i čine biljku osjetljivijom na bolesti. Sve korijenje koje nije zeleno ili bijelo stoga treba odrezati izravno pri dnu. Možete skratiti bjelkaste do zelenkasto-sive korijene. Ako imate loše njegovanu orhideju s puno pokvarenih korijena, možda ćete je morati gotovo potpuno prorijediti. Ne suzdržavajte se! Orhideje obično mogu brzo i učinkovito pustiti novo korijenje, što će im osigurati bolju opskrbu hranjivim tvarima. Također biste trebali ukloniti smeđe i osušene stabljike. Odrežite ih izravno pri dnu.

Kakav alat koristiti?

Za orezivanje orhideje ne biste trebali koristiti kućanske škare. One će teško moći probiti ponekad vrlo debelo korijenje i mogu ga oštetiti. Radije koristite oštre škare ili škare za bonsai. Također je poželjno očistiti škare prije njihova korištenja kako se uzročnici bolesti ne bi prenijeli na osjetljiv biljku.

Listovi orhideje

Ponovit ćemo još jednom: nemojte rezati listove orhideje! Ako lišće požuti ili se osuši, na kraju će samo otpasti. Ako ih odrežete, na mjestu reza mogu se razviti patogeni.

Strpljenje

Nakon orezivanja, orhideja izgleda potpuno gola i ne daje više znakove života? To je potpuno normalno. Osobito nakon intenzivnog razdoblja cvatnje, kad je biljci potrebno vrijeme za regeneraciju. Orhideja za sada neće dati nove izdanke ili lišće. Međutim, ako budite strpljivi vjerojatno ćete uskoro opet moći otkriti nove izdanke. Usput, biljku nakon orezivanja ne morate zalijevati niti gnojiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:20