Osjetljiva je biljka

Ovih 5 stvari ubija vašu orhideju. Izbjegnite ih i uspješno će cvjetati u godinama koje dolaze

 GANNA ZELINSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Orhideje su osjetljive sobne biljke koje treba pažljivo njegovati kako bi napredovale

Ove zapanjujuće sobne biljke krase mnoge domove, međutim, može vas razočarati ako primijetite da biljka vene, da rubovi poprimaju smeđu boju ili da lišće opada. Ako vaša orhideja pokazuje navedene znakove, nemojte paničariti.

Postoji nekoliko ključnih rutina njege kojima bi mogli slučajno ubiti orhideju, ali većina ih se lako može popraviti. U nastavku su stručnjaci za orhideje iz Orchid Resource Centera podijelili pet uobičajenih pogrešaka koje mogu ubiti vašu orhideju i kako ih izbjeći kako bi vaša biljka cvjetala u godinama koje dolaze.

image
EUROBANKS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. VAŠA JE ORHIDEJA POSTAVLJENA NA IZRAVNU SUNČEVU SVJETLOST

Većina sobnih biljaka, poput sukulenata, uživaju u punoj sunčevoj svjetlosti i uspijevaju kada su postavljene na prozorske daske okrenute prema jugu. Međutim, orhideje su prilično osjetljive na izravne svjetlosne uvjete, tako da je zapravo lagano ubiti orhideju stavljajući je na sunčano mjesto, tvrde stručnjaci.

Kada pozicionirate svoju orhideju, imajte na umu da u divljini orhideje rastu pod gustim tropskim krošnjama i uživaju u minimalno sunca. Najbolje je postaviti orhideju u prostoriju s dovoljno neizravnog svjetla kako bi vaša biljka mogla upiti vitalne sunčeve zrake, ali da se ne ošteti.

Ako listovi vaše orhideje pocrvene ili izgledaju izbijeljeni, jednostavno premjestite biljku na mjesto nekoliko metara dalje od prozora. Ako je šteta minimalna, biljka će brzo započeti proces ozdravljenja i u trenu će se pohvaliti debelim zelenim lišćem.

image
NORA TARVUS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. OKOLINA JE PREHLADNA

U odgovarajućim temperaturnim uvjetima, orhideje rastu i cvjetaju bez napora. Ali u okruženju koje je prehladno, orhideje mogu patiti od zastoja u rastu i cvjetova koje venu.

Ako orhideja pokazuje znakove nevolje, razmislite o tome da je premjestite na toplije mjesto, ali svakako izbjegavajte postavljanje sobne biljke pored otvora za grijanje ili radijatora. Profesionalci su primijetili: "Općenito, optimalna temperatura za orhideju je između 16 i 24 stupnja."

Savjetuje se također da provjerite temperaturne potrebe vaše vrste orhideje prije trajnih prilagodbi. Za neke vrste orhideja, premještanje orhideje u hladniju prostoriju noću, poput podruma, može pospješiti rast biljke i potaknuti cvjetanje.

3. NE KORISTITE POSUDU ZA VLAŽENJE

Većina orhideja su tropske ili suptropske vrste i uživaju u uvjetima prašume. To znači da bi održavanje odgovarajuće razine vlažnosti trebalo biti dio vaše rutine njege orhideja.

Ako se listovi vaše orhideje počnu uvijati prema unutra ili joj cvjetovi neočekivano opadaju, razmislite o laganom zamagljivanju biljke i držanju na vrhu posude s vlagom. Vaša biljka će apsorbirati vlagu iz zraka kroz mikroskopske pore duž lišća i brzo se vratiti u svoje zdravo stanje.

Vlasnici biljaka mogu kupiti posudu za vlažnost za svoju orhideju ili je mogu napraviti uz pomoć tanjurića i šake kamenja ili kamenčića.

image
CRYSTAL BOLIN PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. PREČESTO ZALIJEVANJE ORHIDEJA

Prekomjerno zalijevanje je najčešći način da slučajno ubijete svoju orhideju. Poput većine epifitskih biljaka, orhideje imaju jedinstveni sustav korijena koji je vrlo osjetljiv na truljenje i ako je korijenje ugroženo, ne može apsorbirati vitalne hranjive tvari iz svoje mješavine za sadnju.

Pazite na korijenski sustav i ako korijenje orhideje postaje smeđe ili se čini kašastim, onda je to siguran znak da se sobna biljka previše zalijeva. Za one koji previše zalijevaju svoju orhideju, ona će otpustiti svoje pupoljke i mogla bi biti blizu smrti.

Važno je odrezati sve kašaste korijene, presaditi biljku u posudu sa svježim supstratom za orhideje koji dobro drenira i nastaviti s rutinom zalijevanja.

5. KORIŠTENJE VIŠENAMJENSKOG VRTNOG GNOJIVA

Kao i sve biljke, orhideje trebaju hranu i hranjive tvari kako bi cvjetale i napredovale u zatvorenom prostoru. Ali obična gnojiva mogu biti "preoštra" za nježni korijenski sustav orhideje i mogu lako oštetiti vašu biljku.

Najbolje gnojivo za orhideje koristi nježnu formulu posebno dizajniranu za njegu orhideja. Potražite gnojivo za orhideje koje je dovoljno nježno da se može sigurno primijeniti svaki put kada zalijevate.

Vlasnicima koji traže savršeno gnojivo za orhideje, preporučuje se korištenje tekuće hrane za biljke. Standardni omjer gnojiva za orhideje je razrijeđen tako da možete sigurno gnojiti svoju orhideju pri svakom zalijevanju.

Gnojivo u spreju je formulirano za opskrbu orhideja ispravnim hranjivim tvarima i ne zahtijeva miješanje ili mjerenje. Slobodno prskajte i gledajte kako cvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2023 11:56