ŽELIMO IH SVE

Ove prekrasne i zamamne biljke najbolje rastu i cvjetaju u sjeni i hladovini

 Unsplash
Iako mnogo biljaka većinu vremena traži toplinu i sunčevu svjetlost postoji i niz drugih koje više vole hladovinu i sjenovita mjesta

Maštate o prekrasnom vrtu koji je cijeli ispunjen zadivljujućim cvijećem gdje god pogledate pa čak i u zabačenim, tamnim i hladnim dijelovima? Ili ste možda u svome stanu ograničeni s dnevnom svjetlošću pa samo možete sanjati o šarolikom cvijeću koje ispunjava vaše prostore? Možete slobodno prestati maštati i sanjariti i baciti se na posao jer uz malo truda i to je moguće. Iako mnogo cvijeća i biljaka većinu vremena traži toplinu i sunčevu svjetlost postoji i niz drugih, jednako predivnih koje više vole hladovinu i sjenovita mjesta. Svakako prije sadnje obratite pažnju na to koliko imate hlada. Puna sjena znači tri sata ili manje izravnog sunca, dok je djelomična sjena tri do šest sati. Neki ljubitelji sjene najbolje cvjetaju uz malo sunca (po mogućnosti ujutro, jer vruće popodnevno sunce nije njihov prijatelj). Donosimo vam nekoliko zamamnih biljaka koje idealno uspijevaju baš u sjeni.

Kukurijek (Helleborus)

Ove prekrasne trajnice izgledaju nježno, ali su izrazito žilave. Cvatu krajem zime do ranog proljeća, ponekad iskačući kroz snijeg. Dostupne su u raznovrsnim bojama, od čisto bijele do ružičaste, a i sve boje između njih i skoro sve do crne.

Nedirak (Impatiens)

Ove jednogodišnje biljke svu svoju ljepotu pokazuju u sjeni. Njihova negativa strana je što su dosta osjetljive pa ako ste u prošlosti u vrtu imali problema s nametnicima, bilo bi bolje da izaberete neku drugu biljku.

Hortenzija (Hydrangea quercifolia)

Ova raskošna biljka proizvodi mnoštvo impresivnog cvijeća od ranog ljeta do jeseni. Preferira jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu.

Astilba (Astilbe)

Astilbi treba sjena, tako da se njezini lijepi cvjetovi ne prže na suncu. Sadite ove trajnice zajednički s ostalim biljkama koje vole sjenu kako biste postigli najbolji učinak. Dolazi u mnogim nijansama, uključujući blijedo ružičastu, kremasto bijelu i žarko ružičastu.

Kaladij (Caladium)

Ogromni listovi u obliku srca čine ovu biljku zapanjujućom. Neke novije vrste vole sunce, pa pročitajte biljnu etiketu kako biste bili sigurni što imate. Višegodišnje su u toploj klimi, ali zimi bolje uspijevaju u zatvorenim prostorima.

Vrtna orhideja (Bletilla)

Bletilla, koja se naziva i vrtna orhideja, zapanjujući je dodatak bilo kojem vrtu. Zaštitite biljke od oštrog popodnevnog sunca ako želite da izgledaju najbolje. Sadite lukovice prethodne jeseni za proljetno cvjetanje.

Mrtva kopriva (Lamium)

Neglamurozno ime ove trajnice pomalo odvlači pažnju, ali se radi o doista prekrasnoj biljci koja je pouzdan pokrivač tla, a ne zahtjeva nikakvu njegu. Mrtva kopriva, koja se naziva i Lamium, ima srebrnasto ili šaroliko lišće s bijelim, žutim, blijedo ružičastim ili ljubičastim cvjetovima.

Torenija (Torenia fournieri)

Ova prilično lijepa biljka voli jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu - a nagradit će vas dužim razdobljem cvjetanja. Torenia je omiljena biljka preslatkih kolibrića. Posadite je u košare ili prozorske kutije za najbolji učinak.

Fuksija (Fuchsia)

Ova privlačna biljka lijepo se snalazi u posudama i visećim košarama i cvjeta tijekom cijele sezone. Kolibrići će stalno slijetati na prelijepo cvijeće fuksije u ljubičastim, ružičastim i bijelim bojama! Držite ovu biljku u punoj sjeni.

Lobelia

Ovaj slatki godišnjak najbolje izgleda dok se prelijeva iz košara. Lobelia ne voli vrućinu, pa pripazite da je u punoj hladovini i neka bude dobro navodnjena. Ako sredinom ljeta počne izgledati čupavo, podrežite je i vratit će se po hladnijem jesenskom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:38