Neuništive su

Ove raskošne vrtne biljke gotovo je nemoguće ubiti. Cvjetat će bilo gdje

 INSTAGRAM/@SIMON_RICARD, INSTAGRAM/@POWERFLOWER
Stavite ih na svoj popis ako tražite sorte koje mogu preživjeti gotovo sve

Za razliku od sobnih biljaka—kojima možete pružiti potrebnu njegu u vidu kontrole temperature, vode i prilagodbe sunčeve svjetlosti—vanjske sorte osjetljivije su na okoliš i zanemarivanje. To je osobito istinito ako su postavljene u posebno duboku gredicu ili udaljeni kutak vašeg dvorišta. Srećom, postoji nekoliko sorti koje mogu izdržati teže uvjete ili zaboravljeni ciklus vode ili dva/ tri. Otkrijte neke od biljaka koje je najteže ubiti, a koje možete dodati u svoj vrt.

1. Ukrasni ribiz, (Ribes sanguineum)

Ovaj robustan listopadni grm uzgaja se zbog visećih grozdova tamnocrvene boje i tamnozelenog lišća koje ima miris, posebno kada se zgnječi.

Ako ovaj proljetni cvjetni grm zanemarite neće uvenuti. Traži sunčano mjesto, dobro drenirano i plodno tlo. Orezuju se nakon cvatnje ili u fazi mirovanja. Razmnožava se jednostavno reznicama koje se posade u dobro dreniranu zemlju i redovito održavaju vlažnima. Prvog proljeća nakon sadnje dobivat ćete pravu izložbu cvijeća.

2. Zimzeleni Euonymus (Euonymus japonicus)

Snažno rastuća vrsta s velikim ovalnim sjajnim zelenim lišćem. Zimzeleni Euonymus ima sitne cvjetove koje povremeno prate ružičaste bobice.

Možete računati na to da će vam ovi hrabri mali grmovi dati boju i zanimljivost u svim godišnjim dobima, mali zimzeleni listovi uvijek izgledaju besprijekorno i dolaze u mnogim varijacijama boja. Posadite ih u granicu ili u posudu, uspijevaju i u unutrašnjosti i uz more.

3. Forzicija (Forsythia spectabilis)

Ovaj popularni listopadni grm pravi je znak proljeća. Ima gole grane odjevene poznatim jarkim zlatnožutim cvjetovima od početka ožujka nadalje. Kako cvjetovi blijede, pojavljuju se novi svjetlozeleni listovi koji poprimaju dašak crvene boje prije nego što padnu u kasnu jesen.

Ovo je potpuno otporan proljetni cvjetni grm kojemu u ožujku izbija mnoštvom jarkožutih cvjetova i uistinu traži malo njege, potrebno mu je podrezivanje nakon cvatnje kako bi se održao, a rasti će gotovo svugdje.

4. Dojcija (Deutzia scabra)

Obilno cvjetanje ovog grma u obliku humka i fleksibilni uvjeti uzgoja poželjan su odabir za mnoge vrtlare.

Žilav, otporan i lak za uzgoj ovaj listopadni grm otporan je na sušu i jedva da mu je potrebno održavanje.

Dojcija je iz obitelji hortenzija i poput hortenzija proizvodi male cvjetove koji obilno rastu u grozdovima. No, cvjetovi ove biljke izgledaju sasvim drugačije, kod nekih su latice izdužene i blago spuštene, a kod drugih zvonaste ili otvorene.

Svojim nježnim zvjezdastim cvjetovima prekrivaju grm u lipnju, što ih čini izvrsnim ako želite i proljetni i ljetni cvjetni grm.

5. Obična žutika (Berberis vulgaris)

Grmovi žutike dodati će privlačnu boju svakom vrtu, s lišćem koje mijenja boju i oduševljava od proljeća do jeseni. Ova popularna biljka proizvodi male atraktivne žute ili narančaste cvjetove svakog proljeća, nakon kojih slijede bobice koje traju i do zime.

Čvrste poput starih čizama, ali i lijepe, zimzelene vrste poput Berberis Darwinii imaju zapanjujuće proljetno cvijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:51