Iznimno im šteti

Ove sobne biljke nikada ne zalijevajte vodom iz slavine, ako želite da vam prežive

 ANNA IVANOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, OLEKSANDR_MARTYNIUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Neke biljke mogu biti osjetljive na vodu iz slavine zbog minerala koje sadrži pa ih možete "ubiti" dajući im pogrešnu vrstu vode

Glavni interes svakog vlasnika biljke je pomoći biljci da napreduje. Zato vlasnici svojim biljčicama pokušavaju osiguravati najbolje gnojivo, kvalitetne posude i dobre uvjete, ali nažalost, mnogi često zaboravljaju na jednu stvar koja može biti presudna za njegu kućnih biljka - kvalitetu vode.

image
ANNA IVANOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Naime, pojedine biljke mogu biti osjetljive na vodu iz slavine zbog dodanih minerala koje sadrži pa ih možete "slučajno trovati i ubiti" dajući im pogrešnu vrstu vode.

Ako ste vlasnik biljaka, znate da je zalijevanje vaših biljaka presudno za njihov opstanak. Međutim, zalijevanje vodom iz slavine za neke biljke zapravo može biti štetno. Voda iz slavine, pogotovo kada nije destilirana, sadrži kemikalija koje su loše za biljke, poput olova, klora i patogena.

image
CERRO_PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Umjesto toga, najbolje je koristiti filtriranu vodu, destiliranu vodu ili kišnicu kako biste biljkama osigurali da dobiju najčišću vodu, jer navedene vode ne sadrže kemikalije i minerala, što ih čini mnogo sigurnijim za vaše biljke.

Biljke kojima nikad ne treba davati vodu iz slavine

image
LUCKAT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Calathea ili ‘biljka molitve‘

Calathea ili ‘biljka molitve‘ jedna od najzanimljivijih sobnih biljaka koju možete imati. Osim što je zabavna za promatranje, ova biljka ima slikovite oznake zbog kojih ju je lako uočiti u gomili. Bilo da ste početnik u uzgoju i održavanju biljaka ili ste iskusni profesionalac, pročitajte što odgovara ovoj sobnoj biljci.

Calathea zahtijeva dosljedno vlažno, ali ne i prevlažno tlo, koje se ne bi trebalo osušiti između zalijevanja, pa obavezno osigurajte prikladan lonac i supstrat.

Uz to, ima snažnu sklonost destiliranoj vodi, a ozbiljno će se buniti ako joj date voda iz slavine. Naime, osjetljiva je na kloramin, klor i druge kemikalije koje se obično nalaze u vodi iz slavine.

image
PICHAITUN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Havajska biljka Ti (Cordyline Fruticosa)

Ti biljke su tropske biljke koje unose vedru atmosferu u domove i urede. Izduženi listovi ove sobne biljke porijeklom iz tropskih prašuma mogu biti zeleni ili tamno crveni s svjetlozelenim i ružičastim prugama. Iako je briga o tim biljkama relativno jednostavna, osiguravanje odgovarajuće količine vode neophodno je da napreduju.

TI biljke mogu biti osjetljive na fluorid i druge spojeve koji se nalaze u vodi iz slavine. Stoga ih je najbolje zalijevati kišnom vodom ili filtriranom vodom. Navedene kemikalije mogu oštetiti lišće biljke i učiniti da postane smeđe.

image
JANZWOLINSKI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Dracena

U rodu dracena više je desetaka vrsta, a najpopularnija kod nas je Dracena Marginata. Rijetko je koja sobna biljka toliko prilagođena uzgajanju u zatvorenom prostoru kao što je dracena, biljka iz porodice Agavaceae, poznatija pod imenom drvo života. Na nju ćete redovito naići u institucijama, uredskim prostorima ili u predvorju banaka te hotela. Gdje god je postavili, ta će biljka pronaći način za prilagodbu negostoljubivim uvjetima koje takvi prostori mogu ponuditi - suhi zrak, rijetko zalijevanje, nedostatak svjetlosti te opća minimalna briga za razvoj i rast. Do propasti je može dovesti krajnje zanemarivanje njezinih potreba za vodom, no riječ je o otpornoj biljci, pa se događa da se i u tim situacijama oporavi te vrati u život.

Ako vlasnici daju ovoj srdačnoj zatvorenoj biljci odgovarajuću svjetlost i količinu vode, postat će lijep, dugovječni stanovnik u kući. Dracene imaju reputaciju da ne trebaju puno vode, ali kvaliteta je važna.

Postoji vrlo dobar razlog zašto nikada ne smijete zalijevati svoje dracene vodom iz slavine. Naime, iznimno su osjetljive na kemikalije u vodi iz slavine. Konkretno, kloramin i fluorid. Jedan od najčešćih problema koji se može dogoditi kada koristite vodu iz slavine za zalijevanje dracene je smeđi list ili smeđi vrh lišća.

image
KRIMKATE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Zeleni ljiljan (lat. Chlorophytum comosum) ili "pauk biljka"

Pauk biljka idealan je izbor ako ste početnik u svijetu biljaka. Radi se o biljci koja je podrijetlom iz Južne Afrike, a koja je prilagodljiva i jako izdržljiva te među sobnim biljkama jedna od najlakših za održavanje. Ističe se zahvaljujući svojim specifičnim i izduženim zelenim ili zeleno-bijelim listovima, a može narasti i do 60 centimetara visine.

Jedna stvar koju ova biljka treba da bi uspjela je čista voda. Naime, osjetljiva je na fluorid, koji se često nalazi u vodi iz slavine, a uzrokuje smeđe mrlje na lišću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:46