DOBRO JE ZNATI

Ove stvari ne smijete držati u drvenoj šupi u dvorištu!

 /SHUTTERSTOCK

Drvene šupe u dvorištu izvrsne su za pohranu raznih stvari, od alata i crijeva za vodu do kosilice. No, treba imati na umu da su takve male pomoćne građevine, često nastale na DIY principima, osjetljive na prokišnjavanje i vlagu, ali i štetočine. Također, nekim stvarima, koje se vrlo često skladišti upravo u šupama, tamo uopće nije mjesto, poput boja, tkanina... Evo zašto!

Boja

Boja pohranjena u šupama može se s vremenom oštetiti. Preporučljivije bi bilo pohraniti ju u okruženju s kontroliranom temperaturom. Polica u podrumu ili unutarnjem ormaru može biti dobro mjesto, samo pazite da je izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Baterije za električne alate

Baterije bi trebale biti pohranjene na hladnoj temperaturi kako bi ostale u vrhunskom stanju. Ako ih spremate u neizoliranu šupu, riskirate da ih uništite ili ih skratite vijek trajanja. Razmislite o tome kako ih pohranjujete, osobito tijekom velike zime. Općenito se savjetuje da uklonite baterije i punjače te ih držite u zatvorenom prostoru.

Savjet plus! Vlažni uvjeti u vašoj šupi mogu rezultirati brzim hrđanjem metalnih alata. Ne držite alat na podu te ga redovno održavajte.

Tkanine

Budite oprezni kada u šupu pohranjujete tekstilne predmete. Izbjegavajte u njoj držati izvansezonsku odjeću koja zbog velike količine vlage može poprimiti neugodan miris, a može se razviti i plijesan. Takva roba također može privući i štetočine. Ako ih nemate gdje pohraniti u zatvorenom prostoru, pobrinite se da budu čisti i suhi u plastičnim kutijama za pohranu s poklopcem.

Biološka sredstva

Živa gnojiva i dodatke tlu nije preporučljivo držati u šupi. Biološka sredstva moraju biti pohranjeni negdje gdje neće biti toplije od vanjske temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 02:21