TOP 7

Ove su biljake stvorene za sjenovite i polusjenovite balkone i terase. S njima nema greške

 Berislava Picek/ CROPIX
Za vrtove koji su otvoreni prema nebu, no visoki zidovi su prepreka sunčevoj svjetlosti, kažemo da su prozračno u sjeni

Za dvorišta u koja se sunce probija dva-tri sata smatramo da su potpuno u sjeni, s time da tlo gdje rijetko dolaze sunčeve zrake spada u hladovinu. Zato je prilikom odabira biljaka potrebno izabrati one koje rastu upravo na takvim pozicijama u sjeni, a mi smo izdvojili njih sedam koje će rasti upravo u takvim vrtovima.

Upoznajte sedam veličanstvenih: hostu, koraljni zvončić, vrtnu vodeniku, rhododendron, vječno zelenu paprat, hortenziju i liriope.

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. HOSTA

Funkija ili hosta predivna je lisnata biljka čija se ljepota i vrijednost u vrtu iz početničkog neznanja može vrlo lako predvidjeti. Njezin najveći atribut nisu cvjetovi, nego veliki raskošni listovi zbog kojih je vrlo popularna za uređenje vrtova koji se nalaze u sjeni. Podrijetlom s Istoka, ova biljka daje egzotični dodir sjenovitom kutku vrta. Postoji više od osam tisuća kultivara koji se najčešće uzgajaju ispod drveća i grmlja, a svojim listovima skrivaju inače nezanimljivu površinu tla koja bi se u suprotnom morala prekriti malčem. Listovi se razlikuju oblikom, teksturom i obojenošću, a sredinom ljeta stvaraju ukrasne zvonolike cvjetove ljubičaste ili bijele boje. To su biljke koje vole sjenu i vlagu, a najradije rastu u bogatim, lagano kiselim ocjeditim tlima, a dodavanje malča na proljeće održavat će potrebnu vlagu oko biljke. Svakih nekoliko godina biljku je potrebno razdijeliti kako bi se osvježila, odnosno kad primijetimo da su listovi u središtu biljke počeli žutjeti. Hoste se izvrsno slažu s drugim ljubiteljicama sjene poput astible, paprati ili salamunova pečata. Prilikom planiranja gredice treba uzeti u obzir da hosta izlazi iz zemlje sredinom proljeća točno u pravom trenutku da prekrije ocvalo lukovičasto cvijeće.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2 HEUCHERA – KORALJNI ZVONČIĆ

Ova biljka dokaz je da nije baš svaka biljka sjene u zelenom tonu, nego se mogu naći i one čije izuzetno dekorativno lišće nudi novu paletu boja sjenovitim kutcima. Karakteriziraju je velike skupne listove grimizne boje, dok joj je cvijet na filigransko razgranatim stabljikama, koje mogu izrasti u visinu i do 90 cm, sitan i zvonolik najčešće crvene ili ružičaste boje. Zimzelena trajnica ljetne cvatnje koja uspijeva na sjenovitim i vlažnim mjestima vrlo brzo se širi te je dobra kao pokrivačica tla. Kod nekih vrsta izražene su žilice na listovima ili su listovi metalnog sjaja, što ih čini još ljepšima. Za uspješan rast potreban joj je polusjenovit položaj i hranjivo, blago kiselo, umjereno vlažno i dobro drenirano tlo. Za vrijeme suše treba ju obilno zalijevati.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. RHODODENDRON

Predivan grm bogate cvatnje koji voli polusjenovite položaje u vrtu. Zimzeleni grm prirodno cvate u proljeće, a, ovisno o sorti, cvjetovi dolaze u raznim bojama od crvenih, bijelih, rozih do žutih. Postoji oko tisuću vrsta, ima ih u raznim veličinama, oblika lista, a samo ime rhododendron dolazi od grčke riječi što znači drvo ruža. Prilikom odabira biljke izaberite dobro razgranate sadnice, a ako želite biti sigurni u boju, kupite ga iz rasadnika kada je biljka u cvijetu. Sadi se u sjeni na zaštićenoj lokaciji od vjetra, voli dosta vlage i kiselo tlo. Ima vrlo plitak korijen pa je potrebno dodavati malč kako se biljka ne bi osušila.

image
Berislava Picek/ CROPIX

4. VRTNA VODENIKA (IMPATIENS BALSAMINA)

Da se ipak u sjeni mogu uzgajati i biljke koje cvjetaju, dokazuje lijepi dečko ili vrtna vodenika, rijetki primjerak jednogodišnjih biljaka koje se mogu koristiti za ukrašavanje gredica u sjeni. To je otporna biljka kojoj je potrebno osigurati dovoljno vlage, a nedostatak vlage može uzrokovati opadanje listova i cvjetnih pupova. Cvjetovi dolaze u različitim nijansama, od bijele do zagasito crvene boje. Njezino prirodno stanište tropska su područja Afrike i Azije gdje dolazi kao jednogodišnja vrsta ili kao trajnica. Na zeljastoj stabljici dolaze zeleni listovi nazubljeni na rubovima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

5. VJEČNO ZELENA PAPRAT

Ako imate sjenoviti vrt, paprat je vaš najbolji prijatelj. Svojim lepezastim rastom i perastim listovima nudi zanimljivu teksturu stvarajući u vrtu tajanstveni šumski ambijent. Prozračna i zelena paprat u vrtu ne zahtijeva puno brige, no traži vlažno i blago kiselo tlo. Ako se osiguraju pravi uvjeti, moguće je presaditi paprat iz divljine u vrtnu gredicu, no kako za njima raste potražnja, rasadnici iz godine u godinu povećavaju broj vrsta koje se mogu uzgajati u vrtu. Ako s privlačnim papratima kombinirate bambus, divizmu ili koraljni zvončić, dobit ćete prozračnu i svijetlu kombinaciju koja čak i u najbezličnijem vrtu stvara vilinsko ozračje. Tlo u koje sadimo paprat mora biti labavo i dobro upijati vlagu, a u zemlju se dodaje treset.

image
Berislava Picek/ CROPIX

6. HORTENZIJA (HYDRANGEA MACROPHYLLA)

Hortenzija je čest grm u našim krajevima koji voli teža i vlažna tla. Karakteriziraju je veliki zeleni listovi i kuglasti cvjetovi ružičaste ili plave boje, ovisno o pH reakciji tla. U proljeće hortenziju treba orezati i prihraniti, a tijekom cijele vegetacije osigurati joj dovoljno vlage. Imajte na umu da grm naraste i do metar i pol u visinu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

7. LIRIOPE

Liriope muscari vrlo je prilagodljiva i pouzdana biljka sjene koja se u vrtnoj gredici ponaša kao prekrivačica tla. Lagano se razmnaža dijeljenjem u jesen. To je zimzelena trajnica travastog izgleda, visine 30-40 cm, a krajem ljeta cvate zanimljivim bobicama. Pri odabiru mjesta za sadnju treba uzeti u obzir da je liriope biljka koja voli djelomičnu sjenu i prozračno svjetlo. Tlo za uzgoj treba biti humusno i dobro drenirano, jer biljka ne podnosi stagnaciju vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 05:05