BRZO JU UKLONITE

Ovo biljku ste vjerojatno već vidjeli u blizini svog vrta, ali jeste li znali koliko je otrovna?

 /SHUTTERSTOCK
Biljka se koristila u staroj Grčkoj za pogubljenje političkih zatvorenika. Najpoznatija žrtva bio je filozof Sokrat

Kukuta je invazivna biljka koja raste posvuda. Conium maculatu je opasna čak i u malim količinama, ako se proguta, može biti smrtonosna.

Podrijetlom iz Europe, sjeverne Afrike i zapadne Azije, koristila se u staroj Grčkoj za pogubljenje političkih zatvorenika. Najpoznatija žrtva bio je filozof Sokrat. Svi dijelovi ove biljke (lišće, stabljika, plod i korijen) su otrovni kada se jedu.Iritacija kože također je moguća u kontaktu s biljkom.

image
/SHUTTERSTOCK

Kukuta sadrži alkaloide koji uzrokuju respiratorne smetnje ako se proguta. To je veliki problem za stoku, poput ovaca i krava, koje je mogu naći na pašnjaku. Mala količina je pogubna za stoku.

Ova biljka je dvogodišnja, što znači da joj je potrebno dvije godine da sazrije. Prve godine raste u obliku rozete, nisko pri zemlji, pa je teško uočljiva. Druge godine je vidljivija jer izbacuje stabljiku visoku nekoliko centimetara, stvarajući bijele cvjetove u obliku kišobrana i brojne sjemenke, pa se stalno vraća i širi.

image
/SHUTTERSTOCK

Evo što trebate znati o ovom otrovnom invazivnom korovu:

Gdje se nalazi kukuta?

Kukuta preferira vlažna tla, ali se može pronaći gotovo posvuda. Prilagođava se različitim uvjetima, posebice područjima oštećenog tla. Obično se nalazi uz ceste, u jarcima, na rubovima obradivog zemljišta, uz potoke i na poljoprivrednim poljima. Ali također se može naći u vašem dvorištu ako je sjeme slučajno završilo tamo.

Kako prepoznati kukutu?

Najčešće se prepoznaje u drugoj godini kada cvate. Otrovna kukuta pripada obitelji mrkvi, pa ima fino lišće poput paprati. Često se kaže da ima pljesniv miris. Cvjetovi se pojavljuju u kasno proljeće, a na stapkama imaju ljubičaste mrlje.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako se riješiti kukute?

Ovu invazivnu biljku najlakše je uništiti ako je uhvatite prve godine. Poprskajte ju herbicidom za širokolisne biljke. Možete iščupati i pojedinačne biljke, ali pripazite da izvadite cijeli korijen. Ne kompostirajte ovu biljku; odložiti u smeće.

Također, budući da može izazvati iritaciju kože, uvijek nosite odgovarajuću zaštitnu odjeću, kao što su duge hlače, dugi rukavi i rukavice ako podrezujete niti ili plijevite korov na području gdje sumnjate da imate otrovnu kukutu. Naposljetku, nikada nemojte spaljivati ovu biljku, jer možete uzrokovati ozljede ako udišete pare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:50