Za bolje životne uvjete

Ovo je 7 biljaka koje je odobrila i NASA: pročišćavaju zrak u prostoriji i do 90 %

 /SHUTTERSTOCK

Kako bi poboljšala životne uvjete astronauta u svemirskim postajama, NASA je 1989. godine provela istraživanje i došla do jednostavnog zaključka – za bolju kvalitetu zraka, biljke treba postaviti na svakih 9 četvornih metara.

Evo popisa preporučenih biljaka za čišći zrak:

1. Mirni ljiljan - Spathiphyllum

Prekrasna biljka koja može poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru do 60%. Smanjuje razinu pora plijesni tako što je apsorbira kroz lišće i hrani korijenje. U kupaonici može smanjiti pojavu vlage i apsorbirati štetne pare acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen. Uz to je ukrašena bijelim cvijetom koji je izuzetno lijep za ukrašavanje prostora. Nije zahtjevna za održavanje, traži neizravnu svjetlost i vlažnu zemlju.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Zlatna puzavica – Epipremnum aureum

Ova biljka je izvrstan pročišćivač zraka, ali može biti otrovna za kućne ljubimce, pa s njom budite oprezni. S druge strane, blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje jer filtrira zrak od benzena i formaldehida kojih ima, primjerice, u dimu cigareta. Zbog jednostavnog održavanja među najpopularnijim je sobnim biljkama. Zahtijeva vrlo malo njege. Zalijeva se tek kad se zemlja osuši, a idealno mjesto za držanje je na neizravnom svjetlu.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Kućna paprat - Nephrolepis exaltata

Kućna paprat zelena je biljka koja je prirodni ovlaživač zraka i lijepo izgleda. Idealna je za one koji imaju problema sa suhom kožom i ostalim popratnim tegobama hladnog vremena. Osim što ovlažuje zrak, također uklanja tragove formaldehida i većinu drugih vrsta toksina. Kod održavanja je važno kućnu paprat držati na osvijetljenom mjestu i obilno zalijevati.

image
/SHUTTERSTOCK

4.Zeleni ljiljan - Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je uobičajena sobna biljka i lako se održava. U samo 2 dana može ukloniti čak 90% toksina iz zraka. Listovi zelenog ljiljana rastu vrlo brzo i pomažu apsorbirati štetne tvari poput plijesni ili drugih alergena. Također uklanja manje količine formaldehida i ugljičnog monoksida iz okoliša. U jednom testu, soba puna zelenih ljiljana očišćena je od ugljičnog monoksida unutar samo 24 sata.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kisik pa je idealna biljka za spavaću sobu. Jednako je pogodna za osvijetljena i tamnija mjesta.Ona je zapravo jeftin način pročišćavanja zraka. Posebno je pogodna za spavaće sobe u kojima je, inače, osjetljivo postavljati bilo koje vrste biljaka, jer većina njih, za razliku od ove, noću uzima kisik iz zraka. Također pročišćava mnoge druge otrovne čestice iz okoliša.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Fikus - Ficus elastica robusta

Ova biljka osvježava zrak i smanjuje štetne mikroorganizme u prostoriji. Njezina učinkovitost u pročišćavanju zraka s vremenom se poboljšava. Bakterije koje se nalaze u lišću fikusa hrane se toksinima iz zraka. Ovim procesom fikus ispušta čisti zrak, a rastom same biljke njezini mikroorganizmi se razmnožavaju i tako postaju učinkovitiji u daljnjem pročišćavanju okoliša.

image
/SHUTTERSTOCK

7. Krizantema

Krizantema je posebno atraktivna biljka, učinkovita u uklanjanju štetnih organskih spojeva (VOC spojeva). Mnogi duhanski proizvodi sadrže visoke razine benzena što ovu biljku čini korisnom u domovima pušača.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:19