VRTLARENJE U ZATVORENOM

Ovo je najčešći razlog zbog kojeg sobne biljke venu! Naučite kako ga izbjeći

 /SHUTTERSTOCK

Postoje ljubitelji biljaka i oni koji ne vole biljke. Isto tako postoje oni koji imaju "zelene prste" i oni koji jednostavno nemaju sreće s biljkama. No, ako spadate u potonju skupinu, možda se uopće ne radi o sreći. Ako vam sobne biljke nikako ne uspijevaju, možda nešto nesvjesno krivo radite. Najčešća pogreška događa se kod zalijevanja, i to pretjeranog jer mnogi strahuju da će im se biljke posušiti pa u tegle ulijevaju previše vode. Međutim, pretjerano zalijevanje uzrokovat će truljenje korijena. Stoga je vrijeme da doznate ispravan način njihova zalijevanja.

Kad zalijevati?

Ne trebaju sve biljke istu količinu vode u isto vrijeme, a to znači da svaka biljka imaju jedinstvenu potrebu za zalijevanjem. Kako biste saznali treba li vašoj biljci vode, možete porinuti prst u tlo i osjetiti je li suho. Ako biljka nije sukulent ili kaktus, trebat će joj voda čim osjetite da se zemlja na površini osušila. Sukulenti i kaktusi mogu izdržati bez vode dulje vrijeme.

Kako zalijevati?

Najbolji način zalijevanja biljaka je tzv. "donje zalijevanje". To znači da biljku stavite u teglu s rupicama na dnu te ju stavite na tanjurić u koji se dodaje voda. Na taj način biljka će uzimati svu potrebnu vodu kroz rupice na dnu tegle. Ipak, treba pripaziti da biljke ne stoje predugo u vodi. Pola sata bi trebalo biti dovoljno.

Koliko vode?

Ako imate posla s kaktusima i sukulentima, njima vjerojatno ne treba puno vode. Sve druge biljke traže dobru količinu tekućine. Najbolje bi bilo zalijevati ih "od ispod", no ako ih zalijevate s vrha, općeniti savjet bio da polako ulijevate veću količinu vode i pustite da višak prođe kroz otvore na dnu tegle. Ako je tlo jako suho, vodu u nekoliko navrata ulijevajte u manjim količinama kako ne bi samo iscurila kroz otvore na dnu tegle. Ako, pak, postoji prostor između stijenke tegle i zemlje u njoj, malo prokopajte ili dodajte zemlje pazeći da ne oštetite biljku. Time će se voda, umjesto da odmah iscuri niz stijenku tegle, zadržati u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:16