PRIPAZITE

Ovo je najotrovnije voće i povrće, prska se s 15 do 17 vrsta pesticida. Ovako ga trebate konzumirati

 /SHUTTERSTOCK

Švedski znanstvenici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u tijelima djece i odraslih. Međutim, ako samo dva tjedna ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem tijelu pada na nulu.

Da bi se smanjio rizik od raznih bolesti preporuka je da se izbjegava kupnju ovog voća i povrća, osim ako nije organsko ili uzgojeno u vašem vrtu (jer vi znate koliko prskate voće i čime ga prskate):

1. Jagode

2. Jabuke

3. Nektarine

4. Breskve

5. Celer

6. Grožđe

7. Trešnje

8. Špinat

9. Rajčica

10. Cherry rajčica

11. Krastavac

12. Paprika babura

Testiranje pojedinih jagoda je pokazalo da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.

ŠEST KORAKA ZA ČIŠĆE VOĆE I POVRĆE

Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, šta napraviti?

Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U raznim ispitivanjima dokazano je da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće riješiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe. Birajte plodove za koje se zna da su "čisti" po listi EWG. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krumpir i cherry rajčica.

Kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i što sad?

Idemo po redu:

Rješenje 1

Žlica morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rješenje 2

Napravite otopinu 1: 4 od bijelog octa i vode. Namočite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjet ćete što je sve izašlo…

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…

Recept 1

1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.

Recept 2

Šalica vode, šalica bijelog octa, 2 žlice sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promiješajte.

Ulijte u sprej bocu i poprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 10:24