OMILJENO POVRĆE

Ovo je odličan način kako sačuvati krastavce da ostanu svježi i do 2 tjedna

 /SHUTTERSTOCK
Svježe krastavce, nakon što ih donesete kući ili iz vrta, prije svega treba oprati i osušiti

Krastavci su popularno povrće u salatama, sendvičima, ukiseljeni, pa čak i sami. Krastavci, poput ledene salate, sadrže 96% vode po volumenu. Zdravi su i ukusni, ali taj veliki volumen vode može dovesti do problema kada ih pokušavate pohraniti na dulje vrijeme. Evo najboljih načina za čuvanje krastavaca kako bi potrajali.

Koji je najbolji način za čuvanje svježih krastavaca?

Svježe krastavce, nakon što ih donesete kući ili iz vrta, prije svega treba oprati i osušiti. Nakon što se potpuno osuše, zamotajte ih u papirnate ručnike ili kuhinjsku krpu i stavite u vrećicu pa u hladnjak. Ručnik će pomoći upiti višak vanjske vlage dok ih čuvate.

Ipak nemojte zatvoriti vrećicu, držite je malo otvorenom. Krastavci moraju ostati suhi, a to zahtijeva cirkulaciju zraka. Krastavci također vole hladno, ali ne previše hladno. Skloni su "ozljedama od hladnoće", kao što su ubrzano truljenje, venuće i rupičaste pojave.

Držite ih odvojeno od drugog voća i povrća koje proizvodi puno etilena. Krastavci su nevjerojatno osjetljivi na ovaj plin za sazrijevanje. Neće dugo trajati ako se čuvaju u blizini banana, rajčica i dinja.

image
/SHUTTERSTOCK

Koliko dugo krastavci traju u hladnjaku?

Krastavci mogu trajati oko 2 tjedna na maksimalnoj kvaliteti prije nego počnu omekšavati. Zbog visokog sadržaja vode, što brže upotrijebite svježi krastavac, to bolje. Hlađenje krastavaca u hladnjaku može ih održati duže svježima, ali samo ako to radite pažljivo.

Čuvajte ih prema sredini hladnjaka jer je na dnu ili vrhu često prehladno. I držite ih prema prednjem dijelu hladnjaka jer je također hladnije u stražnjem dijelu hladnjaka. Ovako pohranjeni, svježi cijeli krastavci mogu trajati oko 1-2 tjedna u hladnjaku, no najbolje ih je iskoristiti što je prije moguće.

Kako čuvati krastavce nakon rezanja

Vaša najbolja opcija kada koristite krastavac je da izrežete samo onoliko koliko vam je potrebno. Sve ostatke najbolje je čuvati što je moguće cjelovitije kako bi duže ostali svježi. Operite i osušite krastavce prije rezanja ili guljenja. Ali ako ustanovite da vam je ostalo previše kriški, postoji nekoliko načina na koje ih možete spremiti za kasniju upotrebu.

Nakon što krastavci izgube zaštitu svoje vanjske ovojnice, sat počinje otkucavati. Ako vam je ostao veliki dio, jednostavno pokrijte kraj plastičnom folijom i pohranite dok ne budete mogli iskoristiti ostatak.

Jedna stvar koju je jednostavno učiniti je staviti vlažni papirnati ručnik u hermetički zatvorenu posudu, složiti izrezani krastavac na vrh, zatvoriti ga i držati blizu srednjeg i prednjeg dijela polica hladnjaka. Nakon što se odrežu, moraju zadržati svoju vlagu, pa im je potreban vlažan, a ne natopljen ručnik da ne uvenu. Čak i tada, vjerojatno ćete ih morati upotrijebiti unutar sljedeća 3-4 dana.

image
/SHUTTERSTOCK

Možete li čuvati krastavce na sobnoj temperaturi?

Sve dok se drže podalje od voća i povrća koje proizvodi etilen, krastavci zapravo dobro uspijevaju na sobnoj temperaturi. Najbolje ih je držati podalje od izravne svjetlosti i odvojeno od drugog voća i povrća. Trik umotavanja u papirnati ručnik i držanja u otvorenoj vrećici također će pomoći da ostanu svježiji na radnoj površini.

Mogu li zamrznuti cijele krastavce?

Unatoč visokom sadržaju vode, da, cijeli krastavci se mogu zamrznuti. Mogu se staviti odmah u zamrzivač (guljenje nije obavezno) ili pohraniti u hermetički zatvorenu vrećicu ili spremnik za zamrzavanje. Međutim, nakon odmrzavanja neće ostati hrskavi i imati uobičajenu hrskavu teksturu, ali zadržat će svoj izvrsni okus i savršeni su za smoothije ili vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:30