UOBIČAJENA NAMIRNICA

Ovo povrće nikako ne biste smjeli jesti sirovo jer može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju

 /SHUTTERSTOCK

Neke vrste povrća su otrovne kada se konzumiraju sirove, zbog čega ih treba kuhati prije jela. Ovdje objašnjavamo o kojim se vrstama povrća radi i što biste trebali uzeti u obzir.

Određene povrtne biljke prirodno sadrže toksine kako bi se zaštitile od predatora i štetočina. Neki od tih spojeva također su otrovni za ljude. Međutim, neke od tih toksina možete neutralizirati zagrijavanjem.

Budite oprezni s ova 3 povrća koja se nikada ne smiju jesti sirova

1. Sirovi krumpiri sadrže solanin

Sirovi krumpiri prirodno sadrže solanin, koji je otrovan za ljude. Stoga ne treba jesti sirovi krumpir nego ga prije konzumiranja termički obraditi.

Krumpir, kao član obitelji Solanaceae, proizvodi solanin kako bi se zaštitio od parazita i patogena. Inače, jedan kilogram svježeg krumpira sadrži manje od 100 miligrama solanina. Ovo je sigurno za normalnu konzumaciju, jer se ne preporučuje unos više od 0,5 miligrama solanina po kilogramu tjelesne težine dnevno.

Koncentracija solanina posebno je visoka u zelenim površinama i klicama krumpira. Blago trovanje solaninom može uzrokovati peckanje i žarenje u grlu, kao i gastrointestinalne smetnje. Teška trovanja mogu dovesti i do poremećaja svijesti.

2. Sirovi grah sadrži Phasin

Sirovi grah sadrži fazin koji pripada skupini lektina. Ovaj proteinski spoj štiti biljku od grabežljivaca, ali je već u malim količinama otrovan za ljude: fasin ometa transport kisika u našem krvotoku i apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Sirovi crveni grah i mahune posebno sadrže fasin. Stoga nikada ne biste trebali jesti sirovi grah.

Čak i male količine sirovog graha mogu izazvati teške simptome trovanja: gastrointestinalne smetnje, groznicu, napadaje i šok. Ovi se simptomi obično javljaju dva do tri sata nakon konzumiranja.

Dobre vijesti: fasin u grahu možete uništiti kuhanjem na visokoj temperaturi.

3. Budite oprezni i s drugim mahunarkama

Ne sadrži samo grah phasin, već i druge mahunarke, poput slanutka, na primjer. Problematična je i prisutnost cijanovodika, koji je prisutan u velikim količinama u lima grahu ili urd grahu. Baš kao i kod phasina, cijanovodik ćete uništiti kuhanjem od najmanje 15 minuta. Važno: vodu od kuhanja svakako bacite.

image
/SHUTTERSTOCK

Ostalo povrće koje biste trebali termički obraditi

Uz ranije spomenuto povrće, postoji i drugo koje ne biste trebali jesti sirovo:

Manioka: Manioka sadrži cijanovodik, koji može biti smrtonosan čak i u malim količinama. Manioka je jestiva tek nakon što je prošla proces obrade u više koraka.

Rabarbara, špinat, crvena cikla, slatki krumpir, blitva: ovo povrće sadrži oksalnu kiselinu. Oksalna kiselina inhibira apsorpciju minerala kao što su magnezij, željezo i kalcij. Osim potencijalnog rizika od nedostatka minerala, oksalna kiselina može pospješiti stvaranje bubrežnih kamenaca i oštetiti bubrege. Zdrave osobe dobro podnose oksalnu kiselinu konzumiranu u normalnim količinama—međutim, osobe s bubrežnim problemima trebaju izbjegavati ovu hranu. Guljenjem, blanširanjem i kuhanjem značajno se smanjuje sadržaj oksalne kiseline. Oksalna kiselina ide u vodu za kuhanje, pa vodu za kuhanje ne smijete ponovno koristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 15:28