Rashladite dom na prirodan način

Ovo su biljke koje smanjuju vrućinu u kući. Provjereno!

 /SHUTTERSTOCK
Donosimo popis zelenih ljubimaca koji će vam u ovim ljetnim danima stvoriti potreban hlad u stanu

Zelene biljke ne samo da će uljepšati i osvježiti prostor, već određene vrste čiste zrak u domu, a neke čak smanjuju toplinu i umjereno visoke temperature.

Prema studiji NASA Earth Science, drveće i biljke prolaze kroz proces koji se naziva transpiracija. Korijenje biljke uzima vodu i hranjive tvari iz tla i dostavlja ih stabljici i lišću kao dio fotosinteze. Dio vode koja se uvuče kroz korijenje "napušta" biljku kroz pore ili puči u listovima, otuda i znojenje. Kako ovaj "znoj" isparava, toplina se uklanja iz zraka, pružajući učinak hlađenja.

Evo koje sobne biljke pomažu da kuća bude hladnija i po najvećim vrućinama:

1. Svekrvin jezik, sabljica, Biljka zmija (Sansevieria) – s visokim sadržajem vode, transpirira i ispušta hladnu vlagu u zrak. Također oslobađa kisik, održavajući zrak svježim u vrućim ljetnim noćima. Poznata je i po uklanjanju toksina iz zraka.

image

Svekrvin jezik

/SHUTTERSTOCK

2. Fikus – što biljka ima više listova i što su listovi veći, to će više vlage ispuštati u zrak. Sorte koje imaju tendenciju uspijevati u vlažnom okruženju upijat će vodu kroz korijenje, a zatim je otpuštati kroz pore na donjoj strani lišća.

image

Fikus

/SHUTTERSTOCK

3. Fikus benjamina – jedno od rijetkih stabala koje dobro raste u zatvorenom prostoru. Ovo listopadno drvo pomaže održavati zrak vlažnim i hladnim. Odlučite se za visoko deblo s grmolikim vrhom koje bi moglo poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Svoj fikus svakako stavite na srednje osvijetljeno mjesto kako bi mogao a4.psorbirati sunčevu svjetlost.

4.Aglaonema – ovo je još jedna biljka poznata po svojoj sposobnosti pročišćavanja toksina u zraku. Također ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći ovlaživanju zraka.

image

Aglaonema

/SHUTTERSTOCK

5. Palma – zeleno lišće palmi ima male puči koje upijaju ugljični dioksid i oslobađaju kisik. Aranžman palme nije samo lijep za dekoraciju interijera, već stvara i malu prašumu u zatvorenom prostoru, pa je to savršen način da svom domu pružite tropski ugođaj tijekom ljetnih mjeseci. Palme pomažu rashladiti prostor, ali ga i osvježiti i uljepšati daškom prirode.

image

Palma

/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:42