A JOŠ I LIJEPO IZGLEDAJU

Ovo su najbolje sobne biljke koje se bore protiv kondenzacije i sprječavaju širenje plijesni

 /SHUTTERSTOCK

Hladan zrak vani i topla unutrašnjost doma savršena su kombinacija za stvaranje kondenzacije. Ipak ne morate trošiti novac na otmjene naprave poput odvlaživača zraka - potrebno vam je samo nekoliko biljaka da vaši prozori prestanu biti vlažni.

Claire, poznata i kao @clairedouglasstyling na TikToku, voli dijeliti svoje savjete za "uradi sam" projekte i stiliziranje doma uz minimalnu potrošnju sa svojih 28,2 tisuća pratitelja. U nedavnom videu podijelila je "pet najboljih" biljaka koje "pomažu u borbi protiv kondenzacije i uklanjaju plijesni koja se prenosi zrakom".

To su: bršljan (piisonous), palme, jedarce ili spatifilum, zeleni ljiljan i tillandsia (zračna biljka).

Rekla je da su biljke "odlični prirodni odvlaživači - pod pretpostavkom da ih možete održati na životu".

Claire je također tvrdi da biljke mogu "poboljšati kvalitetu zraka", ali je primijetila da "ne uspijevaju sve biljke u vlažnoj atmosferi pa morate provjeriti što kupujete".

"Malo je vjerojatno da će biljke riješiti sve vaše probleme s kondenzacijom tijekom ovih vrlo niskih temperatura, ali će sigurno pomoći i lijepo će izgledati", dodala je Claire.

image
/SHUTTERSTOCK

Bršljan (otrovan)

Kada je riječ o borbi protiv plijesni, bršljan se navodi kao jedna od najboljih biljaka i jeftina je biljka za kupiti. Kako bi bršljan najbolje rastao, postavite ga na jako, neizravno svjetlo, a njegovo tlo treba održavati vlažnim. Upamtite, lišće je otrovno za životinje pa bi vlasnici kućnih ljubimaca trebali držati biljku izvan dohvata.

image
/SHUTTERSTOCK

Palme

Palme izgledaju sjajno uz plažu, ali i u vašem domu - a također su izvrsne u kontroli razine vlažnosti. Palme mogu zadržati plijesan na odstojanju tako što upijaju vlagu kroz lišće. Najbolje sorte su ženska palma, patuljasta palma i trska palma. Za njegu vaše palme potrebno joj je tlo koje nije previše vlažno niti previše suho te neizravno sunčano mjesto.

image
/SHUTTERSTOCK

Jedarce

Ne samo da jedace svojim cvjetovima daje lijep izgled svakoj prostoriji, već su i listovi sjajni u uklanjanju vlage iz zraka. Da bi sretno rasli, vole sjenu i područja visoke vlažnosti - idealno za kupaonicu u kojoj raste plijesan. Međutim, slično bršljanu, jedarce treba držati podalje od kućnih ljubimaca zbog njihove razine toksičnosti.

image
/SHUTTERSTOCK

Zeleni ljiljan

Još jedan "odličan prirodni odvlaživač" je biljka pauk koja voli upijati višak vlage iz zraka. One su biljke koje ne zahtijevaju mnogo održavanja i uspijevaju u različitim uvjetima osvjetljenja, što ih čini idealnom biljkom za svaku sobu. Zeleni ljiljan također brzo proizvodi mlade biljke, što znači da možete imati nekoliko novih biljaka od originalne koju ste kupili!

image
/SHUTTERSTOCK

Tilandsia (zračna biljka)

Možda biljka za koju prije niste čuli ili vidjeli, tilandsija je biljka u obliku lijevka s lišćem u obliku trokuta i jedinstvena je sorta sobnih biljaka.

Za razliku od 99,9 posto drugih sobnih biljaka, tilandsije ne žive u tlu - umjesto toga sve što im je potrebno dobivaju iz zraka, otuda i njihov zajednički naziv, zračne biljke. Doista dobro upijaju vlagu iz zraka, pa mogu pomoći u smanjenju razine vlage. Bez zemlje za njih se vrlo lako brinuti. Stavite ih na policu za knjige ili prozorsku dasku, pa čak i staklenku. Ali osim toga, postupajte s njima kao i sa svakom drugom sobnom biljkom. I treba im dobra količina svjetla da bi preživjeli. Dobro ih nahranite svaki tjedan tako da ih potopite u vodu 10-15 minuta i izdržat će dosta dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:07