neki su i jestivi

Ovo su otporni zeleni ljubimci koji izvrsno uspijevaju u području kuhinje

 Unsplash
Dodajte malo boje, pročistite zrak ili uzgajajte svježe bilje tijekom cijele godine i divite se svojim biljkama dok kuhate

Dodavanje sobnih biljaka u svoj dom brz je i jednostavan način kako biste uljepšali svoj dekor, a što se tiče kuhinje, uzgoj biljaka u zatvorenom može imati i nekoliko praktičnih primjena. Prava biljka može pomoći u pročišćavanju zraka, dodati malo boje ili čak pružiti svježe proizvode tijekom cijele godine.

Važno je imati na umu da ne postoji niti jedna biljka koja će uspjeti u apsolutno svakoj kuhinji - budući da svaki prostor ima svoje jedinstveno svjetlo, vlažnost i temperaturne uvjete. Međutim, ovih 10 sobnih biljaka izvrsno je mjesto za početak.

image
Unsplash

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum) uistinu je jedna od najlakših kućnih biljaka za njegu. Dobro se prilagođava raznim različitim svjetlosnim uvjetima i smatra se relativno otpornim na sušu. Uz to, čine izvrsne viseće biljke, tako da nema potrebe trošiti dragocjeni prostor.

image
Unsplash

Filodendroni su još jedan rod sobnih biljaka s malim održavanjem koje izvrsno izgledaju u visećim košarama. Slično zlatnom puzavcu, smatraju se relativno tolerantnim na sušu i mogu rasti na jakom do srednje neizravnom svjetlu. Ove biljke dolaze u najrazličitijim oblicima i bojama i poznate su po tome što izvrsno pročišćavaju zrak.

image
Unsplash

Uzgoj začinskog bilja u kuhinji može se činiti očitim izborom, ali uistinu nema ništa bolje od kuhanja sa svježim, organskim, domaćim biljem tijekom cijele godine. Sve dok vaša kuhinja ima mjesto koje većinu dana prima jaku, izravnu sunčevu svjetlost, bilje će lako rasti. Alternativno, bilje možete uzgajati i uz pomoć lampice za uzgoj. Jednostavne biljne sorte za uzgoj u zatvorenom uključuju vlasac, peršin, metvicu, majčinu dušicu, ružmarin, bosiljak, origano i cilantro.

image
Unsplash

Ako u svojoj kuhinji imate svijetlu sunčanu prozorsku dasku, sukulenti su izvrsna opcija. Pojam "sočna" koristi se za opisivanje biljaka koje čuvaju vodu u raznim strukturama, poput lišća i / ili stabljika, što ih čini otpornima na sušu i općenito s malim održavanjem. Postoje stotine različitih vrsta sukulenata koji se mogu naći u raznim zapanjujućim oblicima, bojama i veličinama.

image
Unsplash

Klorofit (Chlorophytum) spada u najjednostavnije kućne biljke za njegu. Izvrsne su viseće biljke, a kad imaju sve što im treba, cvjetaju i izdašno daju izdanak. Izbjegavajte stavljati biljku klorofit na izravno svjetlo jer će lišće izgorjeti.

image
Unsplash

Svekrvin jezik (Sansevieria), među najpopularnijim je sobnim biljkama, i to s dobrim razlogom. Dolazi u raznim bojama, oblicima i veličinama i općenito je potrebno malo za održavanje. Ne treba zauzimati dragocjeni prostor na prozorima s ovim tropskim biljkama - dobro im ide u uvjetima jakog i slabog osvjetljenja.

image
Unsplash

Ako tražite veliku biljku za vašu kuhinju, fikus gumijevac (Ficus elastica) izvrstan je izbor. Ovi rođaci smokve prilagodljivi su širokom rasponu uvjeta uzgoja i mogu narasti u stabla u punoj veličini u svom rodnom staništu. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, redovita rezidba drži njihovu veličinu i oblik pod nadzorom. Odaberite između nekoliko različitih sorti koje će vaše drvo prilagoditi bojama i dizajnu vaše kuhinje.

image
Unsplash

Bez obzira jeste li ljubitelj kave ili ne, biljka kave (Coffea arabica) izvrstan je dodatak bilo kojoj kuhinji. Iako je malo vjerojatno da ćete zaista moći ubrati zrna kave s biljke koja raste u zatvorenom, sjajni listovi i kompaktna navika rasta biljke kave čine je ipak privlačnom. Biljka kave zahtijeva jako, neizravno svjetlo i često zalijevanje kako bi uspjele.

image
Unsplash

Ako tražite dodatak kuhinji s niskim održavanjem, ne tražite dalje od zamije, poznate i kao "dragulj zanzibar". Ove sjajne sobne biljke izuzetno su prilagodljive i mogu uspijevati u uvjetima slabog osvjetljenja i jakog osvjetljenja. Uz to, budući da rastu iz rizoma, jedva da ih treba zalijevati!

image
Unsplash

Za one koji uživaju u rezanju cvijeća u kuhinji, afričke ljubičice (Sauntpaulia) savršena su zamjena za sobne biljke. Sretna afrička ljubičica cvat će gotovo tijekom cijele godine, a dolaze u nekoliko prekrasnih boja. Ove kompaktne sobne biljke uživaju u jarkom, neizravnom svjetlu i čestom zalijevanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:49