BITNE SITNICE

Ovo su zdrave navike koje već radite, a s njima pomažete i svojim biljkama

 Unsplash
Od reciklaže plastike do čišćenja prozora, evo šest navika za koje biljni stručnjaci kažu da mogu pomoći rastu biljaka

Pitajte bilo kojeg znalca ili vrtlara i svi će vam reći isto: njegovanje biljaka kod kuće ne zahtijeva puno novca - samo dio vaše pažnje. Najveći resurs koji trebate posvetiti svojim biljkama je vaše vrijeme. Razvijanje rutine sa vašim biljkama omogućuje vam uspostavljanje tempa redovite brige o njima.

image
Unsplash

Budući da većini biljaka za preživljavanje trebaju samo svjetlost, voda i dobra zemlja, da biste biljkama pružili najbolju šansu da uspijevaju u domu, jednostavno ih trebate smjestiti na svjetlo koje je najbolje za njih, pobrinite se da ih zalijevate ovisno o vlazi tla i provjeravate ih svakih nekoliko dana kako bi bili sigurni da nemaju nametnika i da postepeno jačaju.

Jeste li toga svjesni ili ne, postoji mnogo sitnica koje možda već radite kod kuće kako biste svojim biljkama omogućili priliku da lijepo rastu i cvjetaju. Od reciklaže plastičnih posuda do redovitog čišćenja prozora, evo šest navika za koje biljni stručnjaci kažu da mogu pomoći boljem rastu biljaka.

image
Unsplash

Reciklaža starih spremnika

Ako imate naviku sačuvati prazne staklene i plastične posude, one vam mogu dobro doći za više stvari. Možete ponovo koristiti staklene posude i boce za uzgajanje novih biljaka u vodi. Nakon uklanjanja naljepnica i čišćenja posuda dodajte dovoljno vode i postavite korijenje biljka unutra i na taj način joj omogućite rast prije nego ju presadite u zemlju.

image
Unsplash

Plastični spremnici mogu biti kao mali staklenici koji pomažu klijanju sjemena i buđenju biljaka. Ovi spremnici već imaju male rupe za ventilaciju, kao i prozirne vrhove za propuštanje svjetlosti. Nakon čišćenja posude obložite je papirnatim ručnikom ili filtrom za kavu kako biste prekrili rupe na podnožju. Dalje, napunite dobro dreniranom smjesom za vrt prije dodavanja sjemena ili biljaka. Zatvorite poklopac i to je to. Dobili ste mini staklenik koji možete postaviti negdje gdje ima dovoljno svjetla.

Kompostiranje

Ne samo da je kompostiranje organskih materijala poput lišća i ostataka hrane jednostavan način smanjenja otpada kod kuće nego je to i navika koja može pomoći i vašim biljkama da ojačaju. Dodavanjem slojeva materijala za kompost - uključujući lišće salate, stabljike brokule, talog kave i ljuske jaja - na površinu zemlje stvara se tlo bogato hranjivim tvarima koje uvelike pomaže vašim biljkama.

image
Unsplash

Redovito čišćenje prozora

Ako je brisanje prozora dio vaše svakodnevne kućne rutine vi pomažete svojim biljkama u rastu. Jako velika količina prljavštine se skuplja baš na prozorima, a održavanje prozora čistim i redovito pranje omogućit će više svjetlosti za vaše biljke. A kad ste već kod brisanja preporučujemo da obrišete i svoje biljke. Čisto lišće potiče fotosintezu, tako da se vaše biljke mogu prehraniti.

Držanje posude za vodu vani

Ako volite držati posude s vodom vani kako biste osigurali izvor vode za pse ili mačke na taj način možete i prikupljati kišnicu i koristiti je za pospješivanje rasta svoje biljke. Voda iz slavine može biti teška za biljke zbog klora. Sve biljke, a posebno sobne biljke, više vole kišnicu.

image
Unsplash

Posvećivanje pozornosti biljkama

Iako se stručnjaci nisu još dogovorili o tome može li razgovor ili puštanje glazbe biljkama zapravo pomoći u rastu, svi se slažu da posvećivanje bilo koje vrste posebne pažnje može pozitivno utjecati na zdravlje. Razgovarati s njima nekoliko minuta svaki tjedan (ili im pustiti omiljenu pjesmu) znači da komunicirate s njima i što je još važnije, redovito nadgledate njihovo zdravlje.

Da biste osigurali dovoljno vremena druženja sa svojim biljkama postavite ih na područja koja nisu samo pogodna za njih, već ona kojima je lako pristupiti i pored kojih često prolazite.

image
Unsplash

Grupiranje kompatibilnih biljaka prilikom ukrašavanja

Ako svoje tropske sobne biljke želite rasporediti u grupe, ovisno o njihovim specifičnim potrebama, kao na prozorskoj dasci okrenutoj prema jugu ili duž police koja prima jarko, neizravno svjetlo to im može pomoći da budu zdrave i imaju dovoljno vlažnosti. Zajedničkim grupiranjem biljaka povećati ćete im vlažnost okoline koja može spriječiti isušivanje.

image
Unsplash

Kako bi osigurali da vaše biljke uspijevaju kada su grupirane preporučuje se rotaciju svake od njih svaka dva ili tri tjedna. Na ovaj način biljka će dobiti prirodno svjetlo sa svih strana i neće se početi naginjati prema prozoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:54